Stefanović je na novinarski konferenci v misiji Srbije pri EU v Bruslju pojasnil, da je beograjska delegacija po njegovi izjavi ob koncu pogovorov, ko je dejal, da dogovor ni dosežen, medtem dobila zagotovila in ji predstavili podrobnosti glede mejnih prehodov.

"Nismo zagnali preplaha, sinoči ni bilo dogovora, a smo medtem dobili zagotovila in predstavili smo nam podrobnosti, tako, da sedaj lahko rečem, da je bil dogovor dosežen in bo začel veljati, ko ga bodo sprejeli pristojni državni organi in ko bo možna njihova uresničitev," je še dejal Stefanović.

Vodja srbske delegacije je še dodal, da je Srbija z dogovorom okrepila svojo zunanjepolitično pozicijo in to pred odločitvijo o statusu kandidatke za članstvu v EU prihodnji teden za Srbijo.

Cooper že izrazil zadovoljstvo

Posrednik EU v dialogu Robert Cooper je že izrazil zadovoljstvo zaradi dogovora o mejnih prehodih. "Dogovor velja za t.i. integrirano upravljanje in predvideva skupno upravljanje carinskih, obmejnih in policijskih služb," je pojasnil Cooper.

"Veliko časa je bilo potrebnega, a sem srečen, da smo na koncu dosegli dogovor," je med drugim dejal Cooper. Dodal je, da gre za zapleteno tematiko, ki vsebuje veliko občutljivih vprašanj.

"Eulex je že prisoten na vseh prehodih v skladu s svojim mandatom in to se bo v skladu z novim dogovorom nadaljevalo. Mejni prehodi pa bodo na nek način postali dvojni mejni prehodi, kar vključuje ljudi z obeh strani, tako da bodo na njih tudi srbska policija, kosovska policija in Eulex," je še dejal Cooper. Izrazil je tudi prepričanje, da bodo prvi ljudje prečkali mejo 26. decembra v skladu z dogovorom o svobodi gibanja.

Dogovor še ni celosten

V besedilu sporazuma, ki naj bi ga pridobil Tanjug, pa naj bi bilo predvideno, da bodo imeli pripadniki Eulexa izvršilno dejavnost na dveh mejnih prehodih. Stefanović je v zvezi s tem izjavil, da naj bi imela mejna prehoda Jarinje in Brnjak posebni status, ker na ostalih mejnih prehodih Eulex nima izvršne funkcije.

Stefanović je še dejal, da kar zadeva regionalno predstavljanje Prištine, dogovor še ni bil dosežen, čeprav sta delegaciji na preteklih pogovorih že pomembno zbližali stališča. Po napovedih vodje srbske delegacije naj bi se pogovori prek video povezave nadaljevali prihodnji teden.