Vlada je sedaj predlagala, da se upokojitvena starost vsako leto poviša za štiri mesece za vse kategorije delavcev, vključno s tistimi, ki opravljajo najtežja fizična dela. Moški bi delali do 65. leta starosti, ženske pa do 63. leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada zmanjšuje primankljaj

"Sprva smo predlagali povišanje za eno leto, kar ni bilo sprejeto, zato bi sindikati sedaj morali biti zadovoljni s povišanjem za štiri mesece," je za zasebno televizijo TV7 dejal Borisov.

V sredo je pred poslopjem parlamenta 10.000 zaposlenih v javnem sektorju protestiralo proti načrtovani pokojninski reformi vlade. Ta je sprva predvidevala, da bi se upokojitvena starost s prihodnjim letom povišala za eno leto na 64 let za moške in na 61 let za ženske.

Vlada zatrjuje, da so reforme pokojninskega sistema nujne, če želijo zmanjšati primanjkljaj v pokojninski blagajni, poroča AFP.

Ostri varčevalni ukrepi vlade so v minulih tednih povzročili veliko jeze zaposlenih v različnih panogah. Tako že deveti dan stavkajo zaposleni pri državnih železnicah BDZ, ki nasprotujejo načrtovanemu prestrukturiranju, zaradi katerega bi službo izgubilo okoli 2000 delavcev.

V torek so protestirali tudi kmetje, ki so s stroji blokirali ceste in zagrozili, da bodo zasedli prestolnico, če vlada ne bo odstopila od načrtov, da bo prihodnje leto zmanjšala subvencije za 40 odstotkov.