"Med letoma 2000 in 2009, ko sem bila v predsedstvu stranke, ne v tem niti v katerem drugem organu HDZ nikoli nismo razpravljali o financiranju stranke," je izjavo Kosorjeve povzel zagrebški časnik. Kot je dodal, je Kosorjeva s tem zanikala trditve svojega bivšega šefa v vladi in stranki Iva Sanaderja, ki je preiskovalcem povedal, da so v HDZ kolektivno odločali o načinih financiranja stranke.

"Vsi viri financiranja so bili zakoniti"

Kosorjeva je dejala, da so bili vsi viri financiranja zakoniti. Za financiranje predvolilnih kampanj, za katere obstajajo sumi, da so jih plačali delno tudi iz domnevnih črnih skladov HDZ, pa naj bi bili odgovorni ljudje, ki so vodili kampanje. Kosorjeva je bila predsedniška kandidatka HDZ na volitvah, ko je Stipe Mesić dobil drugi predsedniški mandat.

Predsednica hrvaške vlade je opisala tudi srečanje v Sanaderjevem kabinetu 2. julija 2009 oziroma dan po tem, ko je odstopil s položaja premiera. Na tem srečanju je bil tudi bivši direktor hrvaške carine in blagajnik HDZ Mladen Barišić, ki naj bi bil vpleten v črne sklade HDZ, v katerih naj bi "obrnili" najmanj štiri milijone evrov.

Kot navaja Jutarnji list, je Kosorjeva potrdila, da ji je Sanader takrat povedal, naj se glede financiranja stranke lahko obrne na Barišića. Ko so v začetku leta 2010, ko je Sanader poskusil znova prevzeti oblast v HDZ, odstavili Barišića s položaja blagajnika, je dejal, da ima 300.000 evrov in dva milijona kun (270.000 evrov).

"Umazan denar"

"Povedali smo, naj denar prinese v stranko, kar je tudi storil. Generalni sekretar Branko Bačić me je obvestil, da so denar izročili novi blagajničarki Marici Glavaš. Nisem bila navzoča pri predaji denarja, niti sem ga preštevala," naj bi še povedala Kosorjeva o črnih skladih stranke.

Kosorjeva je dejala, da je oktobra 2010 obvestila državnega tožilca Mladena Bajića o omenjenem denarju, Bačić pa ga je potem nesel na državno tožilstvo. Hrvaški mediji so večkrat poročali o tem, da sta Kosorjeva in Bačić vedela za "umazan denar" stranke, sicer pa sta ga izročila državnemu tožilstvu šele potem, ko so preiskovalci sklenili krog okoli Barišića.

Hrvaška premierka je preiskovalcem še dejala, da je bila presenečena, ko je Sanader kupil drag avtomobil znamke BMW, potem ko je bila država v gospodarski krizi, navaja Jutarnji list.

Zagrebški dnevnik je objavil pričevanje Kosorjeve kljub temu, da gre za potencialno kaznivo dejanje glede na to, da preiskava v primeru Fimi-medie še poteka.

Nekateri hrvaški mediji so v četrtek objavili posnetek Sanaderjevega zaslišanja po izročitvi iz Avstrije. Državno tožilstvo je že zahtevalo nujno preiskavo o tem, kako so zaupni posnetki, ki so uradna skrivnost, prišli na spletni portal Youtube. Iz Hrvaškega novinarskega društva so zatrdili, da mediji niso odgovorni za to, da so določene zaupne informacije prispele v javnost.