Na novinarski konferenci po pogovorih s Suu Kyijevo in ob koncu tridnevnega obiska v Mjanmaru je Clintonova pojasnila, da bodo denar namenili skupinam civilne družbe, ki nudijo mikro posojila, zdravstveno oskrbo ter pomoč žrtvam min. "Pripravljeni smo narediti veliko korakov, s katerimi bi pokazali zavezanost ljudem te dežele," je dejala Clintonova, ki se je danes sešla tudi s predstavniki civilne družbe v Mjanmaru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Prepričana sem, da ne moremo več skreniti s poti proti demokraciji, če bomo vsi sodelovali. In ko rečem vsi, imam v mislih vlado v Mjanmaru, opozicijo in naše prijatelje v ZDA in po svetu," pa je po pogovorih s Clintonovo na svojem domu v Yangonu dejala Suu Kyijeva. Dodala je, da mora režim v njeni državi še doseči napredek, obenem pa izrazila upanje, da se bo to zgodilo kar najhitreje.

Obisk Clintonove v Mjanmaru, prvi obisk kakega ameriškega zunanjega ministra v tej državi v več kot 50 letih, pa je Nobelova nagrajenka za mir označila za "zgodovinski trenutek za obe državi".

Clintonova je Suu Kyijevi predala pismo ameriškega predsednika Baracka Obame, v katerem ji je izrazil trajno podporo ZDA ter občudovanje njenega pogumnega in vztrajnega boja za demokracijo. Seznanila jo je tudi z vsebino pogovorov, ki jih je med tridnevnim obiskom imela z mjanmarskimi predstavniki. Med drugim se je v prestolnici Naypyidaw sešla z mjanmarskim predsednikom Thein Seinom in zunanjim ministrom Wunna Maung Lwinom.

Pred današnjimi uradnimi pogovori sta se Clintonova in Suu Kyijeva v četrtek sešli na večerji.

Suu Kyijeva je še izrazila upanje, da bo Mjanmar poleg dobrih odnosov z ZDA imel tudi prijateljske odnose s Kitajsko, ki je najpomembnejša tuja vlagateljica v Mjanmaru.