Veleposlanik Sirije pri ZN Fajsal al Hamvi se s Pillayevo ni strinjal in menil, da bi vsakršno ukrepanje ZN zgolj poglobilo krizo v Siriji.

Osnutek resolucije, ki naj bi jo sprejel 47-članski Svet ZN za človekove pravice, poziva k vzpostavitvi posebnega preiskovalca razmer v Siriji, ne določa pa, da bi moral Varnostni svet ZN primer Sirije predati ICC.

Stalni članici VS ZN Rusija in Kitajska sicer predloga resolucije ne podpirata, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Državi obsojata ravnanje režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, a nasprotujeta stopnjevanju pritiska na režim.

Pillayeva je še povedala, da se je po najnovejših podatkih ZN število ubitih med zatiranjem protestov v Siriji povzpelo na 4000. "Če ne bomo zdaj preprečili nadaljevanja represije v Siriji, to lahko popelje državo v državljansko vojno," je poudarila.

Vodja neodvisne mednarodne komisije za preiskovanje zločinov med zatiranjem protestov v Siriji, Brazilec Paulo Sergio Pinheiro, je danes na zasedanju v Ženevi povedal, da je bilo v Siriji ubitih tudi 307 otrok - 262 dečkov in 45 deklic. Za otroke v Siriji je bil najhujši mesec november, ko je bilo ubitih 56 otrok, je še pojasnil. Veleposlanik Sirije pri ZN al Hamvi pa je komisiji očital, da njeno poročilo ni objektivno in da "se je ujela v isto past" kot zunanji opazovalci.

Tričlansko neodvisno komisijo je za preiskavo kršitev človekovih pravic v Siriji na avgustovskem zasedanju imenoval Svet ZN za človekove pravice, ko so se začele razmere v Siriji zaostrovati. Komisija je imela za nalogo, da preuči ugotovitve sveta za človekove pravice, da med vladnim zatiranjem protestov v Siriji prihaja do zločinov proti človečnosti, in da ugotovi, kdo je za to odgovoren.

Sirija je razveljavila prostotrgovinski sporazum s Turčijo

Sirija je v odgovor na turško odločitev o uvedbi sankcij proti režimu v Damasku razveljavila prostotrgovinski sporazum s Turčijo, ki sta ga državi po dolgotrajnih pogajanjih podpisali leta 2004, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v četrtek poročala sirska tiskovna agencija Sana.

Turčija, ki velja za najtesnejšo trgovinsko partnerico Sirije, je pri uvedbi sankcij v sredo sledila odločitvi Arabske lige o vrsti sankcij proti režimu Bašarja al Asada zaradi nadaljevanja nasilja nad protestniki.

Ankara je zamrznila premoženje sirskega režima v Turčiji, začasno prekinila sodelovanje s sirsko centralno banko ter prepovedala prodajo orožja sirski vojski. Začasno je tudi ustavila skupni mehanizem o sodelovanju in predstavnikom sirskega režima prepovedala potovanja v Turčijo.

Agencija Sana pa je še poročala, da "sirska vlada preučuje tudi druge ukrepe".

Po sklenitvi prostotrgovinskega sporazuma leta 2004 sta državi septembra 2009 dosegli dogovor o ustanovitvi posebnega sveta visokih uradnikov, ki so bili zadolženi, da pripravijo teren za še tesnejšo gospodarsko povezovanje med državama in odpravo vizumskega režima med Sirijo in Turčijo, še poroča AFP.