Drugi udeleženci srečanja niso komentirali pogovorov, ki so bili namenjeni vzpostavitvi okvira za prihodnja pogajanja, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Pridnestrje je neodvisnost od Moldavije razglasilo leta 1990, v spopadih med stranema pa je bilo leta 1992 ubitih 1500 ljudi. Pridnestrska republika, kjer živijo večinoma Rusi in Ukrajinci, ni mednarodno priznana, že 20 let pa jo vodi predsednik Igor Smirnov.

To so bila prva pogajanja med sprtima stranema po skoraj šestih letih, potekala pa so ob posredovanju Rusije, Ukrajine, Evropske unije, ZDA in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki ji trenutno predseduje Litva.

"Pogovori o načelih in postopkih za vodenje pogajanj so odskočna deska za dosego nadaljnjega napredka glede rešitve pridnestrskega vprašanja," je dejal litovski zunanji minister. "Vzdrževanje pozitivnega zagona in nadaljevanje rednih uradnih srečanj je zdaj ključnega pomena za napredek v smeri celovite rešitve spora," je dodal.

Udeleženci današnjega srečanja v Vilniusu so se dogovorili, da bo naslednje srečanje potekalo februarja prihodnje leto na Irskem, še poroča AP.