Nemško zunanje ministrstvo je sporočilo, da je zunanji minister Guido Westerwelle pred tem zaradi torkovega incidenta, ko so iranski protestniki zasedli britansko veleposlaništvo in še eno britansko diplomatsko poslopje v Teheranu, na pogovore poklical iranskega veleposlanika v Berlinu.

Državna sekretarka na nemškem zunanjem ministrstvu Emily Haber je v pogovoru z veleposlanikom dala jasno vedeti, da pomeni napad na veleposlaništvo in druga tuja predstavništva grobo kršenje mednarodnega prava, kar Nemčija najostreje obsoja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi v Haagu so se odločili, da do nadaljnjega umaknejo svojega veleposlanika iz Irana. Kot je danes sporočil nizozemski zunanji minister Uri Rosenthal, so svojega veleposlanika poklicali na "posvetovanja", poroča dpa.

Berlin je odločitev sprejel potem, ko je Velika Britanija zaradi torkovega napada zaprla veleposlaništvo v Teheranu in od tam umaknila vse osebje. Poslopje so napadli demonstranti, domnevno študenti, London pa je prepričan, da je bila v napad vpletena iranska vlada.