Pred njuno uradno odločitvijo pa so se v norveški javnosti oglašali številni strokovnjaki s področja psihiatrije, ki so predvidevali, da mu bodo sodili kot prištevnemu, kar pomeni, da bi ga lahko zaprli v zapor. Priznana psihiatra, ki jima je nalogo analize Breivikovega duševnega zdravja naložilo sodišče, Torgeir Husby in Synne Soerheim, pa sta odločila, da je norveški terorist razvil duševno motnjo paranoidne shizofrenije.

Še Breivik sam je bil nad odločitvijo presenečen, dejal je, da je ni pričakoval (čeprav se je je bal), dodal pa je, da se mu zdi žaljiva.

Se bo prelahko izmazal?

Uporaba besede shizofrenija s strani norveških medijev se ne sklada s sliko, kakršno so nadeli Breiviku. Ravno zato ljudje težko razumejo, kako so lahko strokovnjaki prišli do takšne ugotovitve, večino je sedaj strah, da se bo Breivik "lahko izmazal". V medijih so vse od napada 22. julija letos pisali o terorističnem dejanju, opisovali so celo vsako minuto več ur trajajoče grozote, kar le še otežuje sprejemanje Norvežanov, da za svoja dejanja Breivik ne bo odgovarjal.

Tudi strokovna javnost je deljena. Na Norveškem v povprečju strokovnjaki le pri petini primerov razglasijo storilca za neprištevnega. Zaradi tega je odločitev komisije za mnoge vprašljiva. Negotovi pa niso samo Norvežani, ampak tudi mediji.

V torek zvečer so na spletni strani norveškega časnika Aftenposten objavili naslov s citatom švedskega psihiatra, ki je izrazil presenečenje odločitve komisije. Poudaril je, da med napadom nikoli ni bilo videti, da bi Breivik haluciniral. Profesor psihologije z univerze v Oslu, Svenn Torgersen, pa je za časnik Dagbladet izpostavil, da Hitler in Stalin takšne diagnoze najverjetneje ne bi dobila.

Breivika primerjajo s Kvizlingom

Novinar in komentator Anders Giever je za časnik VG dejal, da so morda Breivikove izjave za nepoznavalce videti blodnjave, zagotovo pa so ga v njegovem vidiku realnosti podpirali ostali uporabniki skrajno desničarskih forumov, ki jih je ta pogosto obiskoval. Za primerjavo v razpravah o Breiviku večkrat ponudijo ime Kvizling, vodjo norveške kolaboristične vlade med nacistično okupacijo. Mnogi se sedaj sprašujejo, ali ekstremna prepričanja osebo rešijo odgovornosti za dejanja.

Kako pa bo ta razsodba vplivala na tiste, ki so jih napadi neposredno prizadeli? Odvetnik Brynjar Meling, ki zastopa številne žrtve terorističnega napada, je že zaprosil za drugo mnenje. Član Napredne stranke Per Sandberg je v intervjuju za televizijo NRK javno izrazil presenečenje in ogorčenje glede odločitve. "Te odločitve ne moremo sprejeti. Žrtve morajo vedeti, da ga ne bodo kmalu spustili na svobodo."

Z njim se ne strinja Dagfinn Hoybraten, nekdanji vodja Krščanske demokratične stranke: "Veseli smo lahko, da imamo na Norveškem neodvisen pravosodni sistem, ki pa mu politiki ne moremo soliti pameti in vsiljevati odločitev."

V bolnišnici ne bo mogel postati mučenik

Forenzična komisija bo sedaj preučila poročila psihiatrov, prav lahko pa se zgodi, da bo ta določila še več preiskav. Res pa je, da lahko odločitev psihiatrov tudi potrdi (večina strokovnjakov meni, da se bo zgodilo ravno to). To pomeni, da Breivik ne bi odšel v zapor ampak na zdravljenje v bolnišnico.

Na spletu pa se že pojavljajo pisanja, da tudi takšna odločitev ni nujno samo slaba. Če bi Breivika poslali v zapor, bi lahko od tam vplival na desničarske skrajneže in zanje celo postal mučenec, kar pa bo izredno težko narediti iz strogo varovane bolnišnice za duševne bolezni.

Odvetnik Carl Bore, ki prav tako zastopa nekatere od žrtev, je za NRK dejal, da je sicer presenečen nad odločitvijo strokovnjakov, a da ne vidi nobenega razloga, zakaj bi vanjo dvomil. "Ljudje se sprašujejo, kako se je kaj takega sploh lahko pripetilo in iščejo grešnega kozla. Morda bodo sedaj lažje ponovno zaživeli, saj bodo videli, da je bil napad posledica duševne bolezni posameznika."