Patrulja, v kateri so bili afganistanski in ameriški vojaki, je v petek padla v talibansko zasedo. Po krajšem obstreljevanju so se talibani umaknili proti pakistanski meji, Američani pa so jim sledili. Prišli so do mejne postojanke, ki so jo zamenjali za bazo upornikov in so poklicali na pomoč letalo ter helikopterje. V napadu je bilo ubitih 24 pakistanskih vojakov.

Poveljnik ameriškega centralnega poveljstva, general James Mattis je na čelo preiskave imenoval brigadirja Stephena Clarka in mu naročil, naj dobi podatke od udeležencev spopadov, kakor tudi afganistanske in pakistanske vlade. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je povedal, da administracija predsednika ZDA Baracka Obame meni, da je šlo za tragedijo, ki so jo odločeni temeljito raziskati.

Preiskava se je šele dobro začela, vendar pa AP navaja zaupne vojaške vire, ki naj bi se nagibali k teoriji, da so talibani zanalašč izvedli napad tam, kjer so, torej v slabo označenem obmejnem območju, da bi izzvali spopad med Natovimi silami in pakistansko vojsko.

General pakistanske vojske Ašfak Nadim, je v torek lokalnim novinarjem povedal, da je šlo za namerno agresijo Natovih sil in ne more verjeti, da ne bi vedeli, da napadajo pakistansko vojsko. Nadim prav tako nima veliko zaupanja v ameriško preiskavo, saj so imeli v zadnjih treh letih že dve podobni, s katerimi pa naj ne bi ničesar ugotovili.

Napad je močno poslabšal že tako napete odnose med ZDA in Pakistanom, ki je blokiral oskrbovalno pot za Natove sile v Afganistanu, Američanom pa ukazal naj Cia zapusti zračno oporišče Šamsi, kjer obveščevalna agencija Cia vodi napade z brezpilotnimi letali. Pakistan prav tako napoveduje bojkot mednarodne konference o Afganistanu prihodnji teden v Bonnu.