Protesti so v državi izbruhnili po tem, ko se je država odločila, da bo zaostrila svoje odnose z Veliko Britanijo, ker je ta napovedala uvajanje nadaljnjih sankcij proti Iranu. Velika Britanija, ZDA in Kanada so namreč prejšnji teden javno napovedale sprejetje novih ukrepov proti Iranu glede njegovih spornih jedrskih načrtov.

Iranski radio je med drugim poročal tudi o tem, da je zgornjo odločitev o ohladitvi odnosov z Veliko Britanijo z veliko večino sprejel iranski parlament. Nekaj poslancev pa naj mi po sprejetju te odločitve na ves glas vzklikali "smrt Veliki Britaniji“.

Iran je dolžan ščiti diplomatsko osebje in poslopje

Zunanje ministrstvo velike Britanije je nad dejanjem protestnikov "ogorčeno“, navaja AP.

Velika Britanija je Iran pozvala k spoštovanju mednarodnih pogodb, katere pogodbenica je Iran, ki ščitijo diplomatske misije in diplomatsko osebje. "Vlada Irana ima jasno dolžnost ščitenja diplomatov in veleposlaništev v državi in pričakujemo, da bodo takoj prevzeli nadzor nad situacijo in zaščitili naše osebje in lastnino.“

Britanske državljane v Iranu je Foreign Office obenem pozval, naj zaradi napetih razmer ostajajo doma in se ne izpostavljajo.

Kot poroča ameriška tiskovna agencija AP, predstavlja današnji vdor prvi resnejši napad na kako tuje diplomatsko predstavništvo v Iranu v več letih. O povzročeni gmotni škodi in morebitnih ranjenih zaenkrat ne poročajo. Znano tudi ni, koliko uslužbencev je bilo v času napada na veleposlaništvu, je pa do njega prišlo po izteku uradnih ur.

Tiskovna agencija AP še poroča, da so študenti vzklikali, da je „potrebno zavzeti britansko veleposlaništvo“ in "smrt Britaniji“. Ena izmed iranskih tiskovnih agencij je poročala, da so protestniki iz poslopja veleposlaništva odnesli tudi nekaj dokumentov, ki naj bi jih nato zažgali.

Policija je protest sprva le mirno opazovala

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je policija sprva mirno spremljala protest pred veleposlaništvom in ni posredovala, ko je kakih 20 študentov začelo plezati preko zidu. Nato so se policisti sicer odločili za akcijo in sčasoma jim je tudi uspelo kakih 20 protestnikov pregnati iz veleposlaništva. A kasneje naj bi študentom po navedbah iranske državne televizije znova uspelo priti v poslopje veleposlaništva, kjer so nato zažigali dokumente in razbijali.

Po poročanju iranske tiskovne agencije Fars so policisti proti nekaj sto protestnikom pred veleposlaništvom uporabili silo in jih med drugim skušali razgnati s solzivcem. Več ljudi je bilo pri tem ranjenih, med njimi en protestnik kritično. Dogajanje je v živo prenašala iranska državna televizija.

Nekaj ur po napadu na veleposlaništvo naj bi se od 100 do 300 protestnikov zbralo še pred nekim drugim britanskim diplomatskim poslopjem na severu Teherana, v katerem prebivajo britanski diplomati in kjer se nahajajo francoska, nemška in britanska šola, poročajo iranski mediji. Tudi tu naj bi nekaterim uspelo vdreti v samo poslopje.

Obsodbe dejanja prihajajo tudi iz tujine

Obsodbe incidentov že prihajajo tudi iz drugih držav. Francoski zunanji minister Alain Juppe je izrazil polno solidarnost z Britanci in ocenil, da "je iranski režim znova dokazal, kako malo mar mu je za mednarodno pravo", saj gre za "sramotno in škandalozno kršitev dunajske konvencije".

Rusko zunanje ministrstvo je napad na veleposlaništvo podobno označilo kot "nesprejemljivo in obsodbe vredno" ter iranske oblasti pozvalo k takojšnji povrnitvi reda in miru, preiskavi današnjih dogodkov in preprečitvi morebitnih nadaljnjih incidentov. Rusija, ki je med drugim zgradila prvo iransko jedrsko elektrarno, sicer velja za glavno zaveznico Irana med svetovnimi velesilami, državi pa povezujejo močne gospodarske in vojaške vezi.

VS ZN obsodil napad

Varnostni svet ZN, ZDA in Evropska unija so se pridružili ostrim obsodbam današnjega napada na britansko veleposlaništvo v Iranu. Varnostni svet ZN je v izjavi Iran pozval k zaščiti diplomatsko-konzularnih predstavništev in osebja ter k spoštovanju mednarodnih obvez na tem področju. Teheran je medtem izrazil obžalovanje ob današnjih dogodkih.

Zaradi incidenta, ki je po poročanju tujih tiskovnih agencij spominjal na izbruhe jeze proti Zahodu iz časov islamske revolucije leta 1979, je Varnostni svet ZN razpravljal ob robu redne seje. V izjavi je tudi ostro obsodil napad.

Štiri od petih stalnih članic VS ZN - poleg Velike Britanije in ZDA še Rusija in Francija - je sicer že individualno obsodilo napad.

Bela hiša je ob najostrejši obsodbi incidenta oblasti v Teheranu pozvala, naj prav tako obsodijo napad na veleposlaništvo in kazensko preganjajo odgovorne zanj, ter jih opozorila, da so po mednarodnem pravu dolžne zaščititi tuje diplomatske misije. Kot je še dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney, so ZDA pripravljene "podpirati svoje zaveznike v teh težkih časih".

ZDA sicer nimajo diplomatskih stikov z Iranom vse od islamske revolucije leta 1979, ko so islamisti vdrli v ameriško veleposlaništvo v Teheranu in kar 444 dni zadrževali 52 talcev, spominja francoska tiskovna agencija AFP.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je po "nesprejemljivem" vdoru v poslopje britanskega veleposlaništva podobno kot VS ZN iranske oblasti pozvala, naj izpolnijo svoje mednarodne obveznosti in zaščitijo tuja diplomatska predstavništva v državi. Kot je še dodala, spremlja dogajanje in je v stalnem stiku z britanskimi oblastmi in z ostalimi članicami EU.