Kot piše danes ruski časnik Komersant, bi uresničitev zadnjih javnomnenjskih raziskav na volilni dan pomenila, da bo imela Enotna Rusija namesto sedanjih 315 poslanskih sedežev v novem sklicu dume le še dobrih 260 sedežev. Danes je bil sicer zadnji dan, ko so v Rusiji pred parlamentarnimi volitvami 4. decembra še lahko objavljali izide anket, dodaja dpa.

Po drugi strani javnomnenjski raziskavi, ki sta ju izvedla neodvisen inštitut Levada ter državni center Vciom, kažeta na dvig podpore Komunistični stranki ter v manjši meri skrajno nacionalistični Liberalno-demokratski stranki (LDPR) Vladimirja Žirinovskega ter stranki Pravična Rusija. Preostale tri od skupno sedmih registriranih strank naj ne bi presegle sedemodstotnega praga za vstop v parlament.

Vladajoča stranka, ki jo bo na parlamentarne volitve popeljal sedanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, saj se je Putin odločil za kandidaturo na predsedniških volitvah prihodnje leto, se sicer po pisanju dpa že več tednov spopada z upadanjem podpore. Opozicija uspešno izkorišča nezadovoljstvo Rusov in Enotno Rusijo ob vsaki priložnosti kritizira kot "stranko lopovov in tatov".