Mualem se je na novinarski konferenci v Damasku s tem odzval na gospodarske sankcije, ki so jih v nedeljo sprejeli zunanji ministri Arabske lige. Sankcije med drugim vključujejo zamrznitev premoženja članov režima v državah članicah Arabske lige, ustavitev poslovanja s sirsko centralno banko in umik investicij iz Sirije.

Mualem je danes potrdil, da so članice Arabske lige s Sirijo prekinile vse odnose, ustavitev poslovanja s sirsko centralno banko pa je označil za "razglasitev gospodarske vojne" po mednarodnem pravu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah AFP je ob tem predvajal grozljive video posnetke "množičnih grobišč mučenikov varnostnih sil", za te pa okrivil teroriste, katerih obstoj v Siriji arabske države nočejo priznati. Teroriste je okrivil tudi za ugrabitve in napade na javnih krajih.

Preberite še: Sirske sile ubile najmanj 256 otrok in zagrešile druge zločine proti človečnosti

Dodal je, da so arabske države s sankcijami zaprle možnosti za pogovore o končanju krize v Siriji, zagotovil pa, da bo Sirija sankcije prestala in iz njih izšla "še močnejša". Dodal je, da je Sirija že uvedla protiukrepe in iz arabskih držav "umaknila 95 ali 96 odstotkov svojega imetja".

Iz Damaska so sicer danes poročali, da se je protestov proti sankcijam Arabske lige udeležilo več deset tisoč ljudi.