"Imajo skupne interese. Nimajo pisarn, niti zaposlenih. Ne plačujejo davkov in odgovornim institucijam pogosto poročajo, da nimajo poslovnih aktivnosti. Pravi lastniki se skrivajo za navideznimi, ki nimajo nobene zveze z lastniki, a so uradno direktorji ali lastniki delnic. Podjetja registrirajo 'offshore' agenti, ki so znani po sodelovanju z organiziranim kriminalom. So finančni fantomi, njihovo edino imetje pa je običajno na v ruski ali latvijski banki,“ je v torek, po zaključku raziskave, sporočila ekipa dvanajstih novinarjev OCCRP.

Eden od takšnih akterjev je vietnamski poslovnež Le Duc Hoa, ki mora v Romuniji odgovarjati na obtožb utaje davkov, pranja denarja in organiziranega kriminala. Novinarjem je spregovoril on svojem delu.

"Recimo, da nekateri partnerji želijo, da denar premestimo z enega na drugo mesto,“ pojasnjuje Duc Hoana izmišljenem primeru. "Mi jim pomagamo, a ne vemo, kje je denar. Samo opravljamo storitev.“

Romunski tožilci pravijo, da je Duc Hoa kot šef azijskega organiziranega kriminala za vzhodno Evropo, z vezami v Rusiji in Ukrajini, utajil več kot 800 milijonov ameriških dolarjev.

"Takšne oblike pranja denarja se uporabljajo v vseh oblikah organiziranega kriminala – trgovini z belim blagom, drogo in orožjem, finančnim kriminalom kot je utaja davkov, kar je povzročilo trenutno krizo evro cone, do finančnega terorizma. Sedanji sistem globalnega finančnega sistema odpira zelo širok prostor za takšna kriminalna dejanja,“ so sporočili OCCRP-ju povedala Anthea Lawson iz mednarodne organizacije za boj proti korupciji Global Witness.

Flash prikaz koruptivnih mrež v vzhodni Evropi.