Ante Marković se je rodil 25. novembra 1924, v Konjicu v Bosni in Hercegovini, leta 1954 je v Zagrebu diplomiral iz elektrotehnike na Tehnični fakulteti. Zaposlil se je v podjetju Rade Končar, kjer je leta 1961 prevzel vodenje družbe. Na položaju je bil kar 23 let, do leta 1984.

V politiko je vstopil leta 1983, tri leta kasneje pa je na mestu predsednika vlade SR Hrvaške zamenjal Emo Derosi-Bjelajac ter tako postal sedmi predsednik Hrvaške. Na tem položaju je ostal do leta 1988, ko ga je zamenjal Ivo Latin.

Zvezni premier je postal leta 1989, potem ko je njegov predhodnik Branko Mikulić odstopil. Konec istega leta je Marković predstavil ambiciozen program gospodarskih reform, stabilizacije od inflacije ponorelega dinarja in lastninjenja podjetji s prodajanjem delnic zaposlenih. Paket ukrepov je bil uspešen, saj je Markoviću za kratek čas uspelo umiriti inflacijo, s tem pa se je dvignil tudi splošni življenjski standard.

Ante Marković svojih prozahodno usmerjenih nazorov ni skrival, prav tako ne teženj po političnih spremembah. Kljub veliki priljubljenosti in dobrim političnim zvezam pa Marković svojega političnega vpliva ni izkoristil in se ni vmešaval v politične igre v vrhu Zveze komunistov Jugoslavije.

S položaja premierja je odstopil 20. decembra leta 1991. Preselil se je v Avstrijo in se ukvarjal s svetovanjem velikim družbam in vladam – med drugim tudi vladi republike Makedonije.