Po navedbah virov v Združenih narodih so se incidenti v Kanangi začeli, ker so se nekatera volišča odprla z zamudo, zaostrili pa so se, ko so odkrili, da so nekatere volilne skrinjice že napolnjene z izpolnjenimi glasovnicami. Požganih naj bi bilo okoli 15 volišč.

Drugi incident se je zgodil še pred odprtjem volišč. Oboroženi moški so okoli 3. ure po lokalnem času (ob 2. uri po srednjeevropskem času) napadli konvoj osmih terenskih vozil v Lubumbashiju na jugovzhodu DR Kongo. Dve vozili, v katerih je bilo okoli tisoč glasovnic, sta zgoreli. Glasovnice naj bi razdelili na voliščih v mestu.

V napadu v Lubumbashiju pa je bilo ubitih pet ljudi. Med žrtvami so trije napadalci, ki jih je ustrelila policija, poroča ameriška tiskovna agencija AP, ki se sklicuje na lokalne oblasti. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sta med žrtvami tudi dva policista.

Volitve naj ne bi prinesle večjih sprememb v tej veliki afriški državi, saj ima največ možnosti za zmago sedanji predsednik Joseph Kabila, v prid pa mu gre tudi spremenjeni volilni sistem.

Ta namreč glede na nova ustavna dopolnila predvideva le še en krog predsedniških volitev, Kabila pa ima največ možnosti tudi zaradi neenotnosti opozicije. Proti njemu kandidira deset kandidatov, med katerimi je v ospredju predvsem Etienne Tshiskedi.

Kabila obljublja, da bo DR Kongo spremenil v "hitro rastočo državo". A država kljub ogromnim naravnim bogastvom ostaja ena najrevnejših na svetu. Dve tretjini od skoraj 68 milijonov prebivalcev živi v revščini, infrastrukture praktično ni, država pa se vztrajno uvršča na rep lestvic po kakovosti življenja.