Kot je v sporočilu za javnost še zapisal Karzaj, bodo afganistanske varnostne sile nadzor prevzele v provincah Balk, Daikundi, Kabul, Tahar, Samangan in Nimroz ter tudi v več mestih, med njimi v Džalalabadu, ki leži ob meji s Pakistanom in je eno izmed najpomembnejših mest v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Z današnjo predsednikovo odločitvijo bo več kot polovica afganistanskega prebivalstva postala del tranzicijskega procesa," so zapisali v kabinetu predsednika Karzaja.

Prvi val prevzemanja nadzora je potekal konec julija, ko so afganistanske varnostne sile prevzela nadzor nad prvimi sedmimi provincami. Danes napovedani drugi val prevzemanja oblasti je znatno obsežnejši od prvega, ki je bil po zatrjevanju oblasti izveden uspešno. Kljub temu pa tranzicija ni potekala brez težav, saj so uporniki nadaljevali z napadi v prevzetih provincah.

Afganistanske oblasti bodo tako postopno prevzemale vse več odgovornosti za varnost v državi in notranjo politiko, kar bo omogočilo postopen umik tujih vojakov iz države. Do konca leta 2014 bodo Afganistan predvidoma zapustili vsi tuji vojaki. Zahodne države, ki sodelujejo v vojaškem posredovanju v Afganistanu, so z delnimi umiki svojih vojakov že začele to poletje.