Tisti talibani, ki so napadli in ubili pripadnike britanske vojske, bodo dobili amnestijo, kar pomeni, da jim za zločine ne bodo nikoli sodili. Amnestija se nanaša na vseh talibane, tudi tiste, ki so zakrivili grozodejstva kot so uboji otrok, obglavljanja in obešanja žensk, še dodaja Daily Telegraph.

Dogovor je del politike, ki jo podpira britanska vlada, talibanom pa omogoča, da "odkorakajo z bojišča" in se vključijo v reintegracijski program. Ob vstopu talibane ne bodo zasliševali, temveč jim le dali vprašalnik, v katerem bodo morali odgovoriti, zakaj so se pridružili talibanom.

Z omenjeno strategijo, tako Daily Telegraph, naj bi pripadnike ekstremističnih skupin prepričali, da se nehajo bojevati, in se k svojim družinam vrnejo z "dostojanstvom in častjo". V program se je zaenkrat vključilo 2700 talibanov, 800 pa jih zdaj "kaže znake, da bi radi zapustili ekstremistične skupine."

Reintegracijski program se je že izkazal za uspešnega, saj je v severnem Afganistanu 900 ljudi izstopilo iz talibanskih skupin, stopnja nasilja pa se je zmanjšala za 30 odstotkov.