Tovorni vlak prevaža radioaktivne odpadke iz nemških jedrskih elektrarn, ki so jih prepeljali v francoski La Hague v predelavo, sedaj pa jih peljejo nazaj v Nemčijo.

Protestniki so na nemški strani takoj, ko je vlak prečkal mejo s Francijo, poskušali vlak ustaviti. Policija je takrat ukrepala in protestnike odstranila z železniških tirov, da bi lahko vlak neovirano peljal naprej. Kar 20.000 policistov je skrbelo za nemoten potek transporta, medtem ko je bilo število protestnikov ocenjeno na "nekaj tisoč", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Cilj vlaka je skladišče odpadkov v spodnje saškem mestu Gorleben, kjer je kakih 800 do 1000 protestnikov blokiralo glavno cesto ter na policiste metalo vrečke barve, steklenice, kamenje in jajca. Kasneje se je med protestniki in policijo vnel spopad, v katerem so protestniki med policiste odvrgli tudi molotovke in tako zažgali dva policijska avtomobila. Policija pa je proti protestnikom uporabila vodne topove in solzivec, pri čemer je bilo ranjeno večje število protestnikov in osem policistov. Predstavnik nemške policije Fabian Hueppe je dejal, da so aretirali pet protestnikov ter da "blokade cest ne bodo več tolerirali".

Civilna iniciativa mest Luechow in Dannenberg - mesti se nahajata v neposredni bližini skladišča za jedrske odpadke -, ki se bori proti transportu jedrskih odpadkov, je v zvezi s spopadi med protestniki in policijo sporočila, da "nasilje policije ni legitimno sredstvo za zatrtje javnih protestov proti nelegalnemu tovoru".

Tokratni prevoz jedrskih odpadkov v Nemčijo naj bi bil sicer zadnji te vrste. Nemčija naj namreč ne bi več pošiljala svojih odpadkov v predelavo v Francijo, ampak jih bo skladiščila doma, dokler ne najde rešitve za njihovo varno odstranitev.