Moreno Ocampo je v pismu sodišču s sedežem v Haagu predlagal še dve možnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po prvi bi Libija lahko zaprosila ICC, naj se odloči, ali lahko Saifu al Islamu za obtožbe ICC sodi libijsko sodišče. Po drugi pa bi mu libijska sodišča sodila za dejanja, za katera je obtožen v Libiji, ICC pa bi mu sodil zaradi zločinov proti človečnosti.

ICC namreč lahko obtoženim genocida, zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov sodi le, če jih nacionalna sodišča ne morejo ali pa ne želijo sodno preganjati. V primeru Seifa al Islama, ki ga je ICC obtožil zločinov proti človečnosti, ima zato prednost libijsko pravosodje, ki pa bi mu moralo soditi tudi zaradi teh obtožb ICC.

To je pred dvema dnevoma na obisku v Tripoliju potrdil tudi Moreno Ocampo. Kot je dejal, ima pri pregonu Saifa al Islama prednost libijsko nacionalno sodstvo, ICC pa bo primer prevzel le, če ga Libija ne bo sposobna izvesti.

"Dokler bodo libijske oblasti ustrezno vodile preiskave in ugotovitve predstavile ICC, pravila dovoljujejo, da to storijo," je v sredo v Tripoliju še pojasnil tožilec ICC in poudaril, da je naloga ICC zagotoviti, da pri procesu ne bo prihajalo do nepravilnosti.

ICC je poleg Saifa al Islama zločinov proti človečnosti med zatiranjem protirežimskih protestov obtožil tudi Gadafija in nekdanjega vodjo obveščevalne službe Abdulaha al Senusija. Saifa al Islama so prijeli na jugu Libije pred približno tednom dni, prijeli pa naj bi tudi al Senusija.