Tiskovni predstavnih hrvaškega ministrstva za zunanje zadeve Berislav Živković je za hrvaški portal Index izjavil, da v tem trenutku ne morejo potrditi, da je med ujetimi tudi hrvaški državljan. Sodeč po poročanju specialne misije Republike Hrvaške v Bagdadu nihče namreč še ni zaprosil za konzularno pomoč.

Živković je še dodal, da je hrvaški veleposlanik Vujas iraške oblasti že zaprosil za podrobnejše informacije in sprotno obveščanje o dogajanju. Sodeč po informacijah, ki jih je prejelo hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve, naj bi se zadržani v Erbilu nahajali že več dni. Domnevno naj bi imeli tudi turistične vize, ki pa jim danes potečejo. V Iraku pa naj bi delali.

V Iraku zaradi dela, nemško podjetje naj bi jih nalagalo

Eden izmed zadržanih, Elvis Ramić iz Blatnice v Bosni in Hercegovini, je preko svojega profila na facebooku prosil za pomoč. Zapisal je, da so v Irak prišli preko nekega nemškega podjetja, čigar lastnika naj ne bi bilo moč najti. Dodal je, da so prišli v Irak delati, a da so jih prevarali.

"Ne dajo nam potnih listov hrane, denarja. Dobimo eno konzervo rib na dan, delamo cel dan. Spimo v nemogočih pogojih. Pomagajte nam, na kakršenkoli način. Jutri nam potečejo turistične vize in moramo zapustiti državo, če ne nam grozi zapor,“ je na facebooku zapisal Ramić.