Mona Eltahavy je v četrtek prek twitterja objavila, da so jo aretirali blizu ministrstva za notranje zadeve na trgu Tahrir, kjer že od sobote potekajo protesti. Ko so jo izpustili, je na mikroblogerski platformi objavila še fotografijo, na kateri ima obe roki v mavcu.

Zatrjuje, da so jo policisti spolno zlorabili, obkrožilo pa jo je več ljudi, ki so vzdihovali, jo prijemali za prsi in jo grabili za genitalije, medtem ko so nekateri drugi skušali roke potisniti v njene hlače. Kasneje so jo predali vojaški policiji, pri kateri je imela dve uri prevezane oči. Potem so jo izpustili, so se ji opravičili in obljubili, da bodo njene trditve preiskali.

"Zadnja priložnost za protest milijona"

Na trgu Tahrir v središču egiptovske prestolnice se danes znova zbira na desettisoče protestnikov, ki vrhovnemu vojaškemu svetu glasno sporočajo "Odidi, odidi!". Število protestnikov hitro narašča, poroča ameriška tiskovna agencija AP in za shod, ki so ga organizatorji poimenovali "zadnja priložnost za protest milijona", napoveduje dobro udeležbo.

(Foto: AP)

Vrhunec naj bi današnji protest dosegel po petkovih tradicionalnih muslimanskih molitvah, ki so se medtem že začele in ki tokrat potekajo tudi na samem Tahrirju. Protestnikom na trgu se je sicer danes pridružil tudi eden najvidnejših opozicijskih voditeljev v Egiptu, nekdanji generalni sekretar IAEA in Nobelov nagrajenec za mir, Mohamed El Baradej.

Imam Šejk Mazhar Šahin, ki vodi molitev na trgu, je vojaški vrhovni svet ob tem pozval k predaji oblasti civilni vladi narodne rešitve ter zatrdil, da bodo demonstranti na Tahrirju vztrajali do izpolnitve svojih zahtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Imam moli za zmago

Poleg tega je zbrano množico nagovoril tudi visoki pomočnik imama Ahmeda al Tajeba, velikega imama kairske mošeje Al Ažar, ki velja za najpomembnejše izobraževalno središče sunitskih muslimanov. Kot je sporočil protestnikom, "vas veliki imam podpira in moli za vašo zmago". AFP to označuje kot izraz podpore brez primere in dodaja, da ta prestižna izobraževalna ustanova, katere vodstvo imenuje egiptovski predsednik, zelo redko nasprotuje stališčem oblasti.

(Foto: AP)

Da je treba prenos oblasti na civilno vlado izvesti čim prej, so egiptovske vojaške oblasti danes pozvale tudi ZDA. Obenem so v Beli hiši opozorili, da mora biti ta prenos "pravičen in vključujoč" ter da mora odgovoriti na legitimne zahteve egiptovskega ljudstva, poroča AFP.

Bela hiša se je odzvala, potem ko je vrhovni vojaški svet oblikovanje nove vlade poveril nekdanjemu premieru Kamalu al Ganzuriju. Da je bil za naslednika Esama Šarafa, katerega vlada je zaradi nasilja nad protestniki odstopila pred dnevi, imenovan Ganzurija, je danes potrdila tudi egiptovska državna televizija, potem ko so o tem v četrtek zvečer poročali drugi zasebni mediji.

(Foto: AP)

Al Ganzuri je vodil vlado med letoma 1996 in 1999, za časa vladavine strmoglavljenega predsednika Hosnija Mubaraka. Čeprav je bil znan po svojem zavzemanju za revne in se je po začetku februarske vstaje proti Mubaraku oddaljil od voditelja ter se javno izrekel za spremembe, njegovo imenovanje naj ne bi bilo po volji protestnikov, saj v njem vidijo nadaljevanje Mubarakove "zapuščine".

Umrlo 41 ljudi

Spopadi med varnostnimi silami in protestniki, ki že teden dni množično zahtevajo čim hitrejšo vzpostavitev civilnih oblasti v državi, so doslej po navedbah ministrstva za zdravje terjali 41 življenj, od tega 36 samo na Tahrirju.

Ob glasnih očitkih, da so policisti nad demonstranti uporabili prekomerno silo, je državno tožilstvo danes sprožilo preiskavo, v kateri naj bi se osredotočilo na trditve, da je bila s strani policije uporabljena posebej močna mešanica solzivca, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

(Foto: AP)

V Kairu sicer danes potekajo tudi manjši protesti v podporo sedanjim oblastem, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot poroča AFP, se je več tisoč podpornikov vojaškega sveta, ki vzklikajo "Vojska, policija in ljudje smo eno", zbralo v kairski soseski Abasija.

Medtem ko protestniki na Tahrirju zahtevajo takojšen prenos oblasti - še pred parlamentarnimi volitvami, ki se bodo predvidoma pričele v ponedeljek, a naj bi trajale več mesecev - mnogi v Egiptu zagovarjajo pot, ki jo je predvidel vojaški svet. Med slednjimi je tudi najbolje organizirano politično gibanje v državi, vplivna Muslimanska bratovščina, katere stranki se na parlamentarnih volitvah obeta zmaga. Bratovščina zato tudi ni podprla protestov na Tahrirju.

Preberite še članek Dnevnikovega novinarja Aleša Gaubeta, ki se nahaja v Kairu: Egiptovski generali se opravičujejo za smrtne žrtve.