Na sojenju Karadžiću pred haaškim sodiščem se je danes začela predstavitev dokazov tožilstva, ki skuša dokazati odgovornost nekdanjega političnega voditelja Republike srbske za genocid v Srebrenici leta 1995.

V obtožnici proti Karadžiću, ki je bil takrat tudi vrhovni poveljnik vojske Republike srbske, je navedeno, da je vojska Republike srbske 14. in 15. julija 1995 v Orahovcu ubila okoli tisoč Bošnjakov iz Srebrenice, ki jih je ujela po padcu te muslimanske enklave, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Starejši moški, ki je kot priča pred sodiščem nastopil pod psevdonimom KDZ-039, je povedal, kako je z družino pobegnil v oporišče Združenih narodov v Potočarih, potem ko so slišali, da je julija 1995 padla Srebrenica. Tisti, ki so ostali, so bili po njegovih besedah ubiti.

V Potočarih so ga nato prisilno ločili od družine in ga julija 1995 skupaj z drugimi starejšimi Bošnjaki prepeljali v šolo v vasi Orahovac severno od Srebrenice.

Po besedah priče so jih nato odpeljali na polje izven vasi, kjer so se morali postaviti v vrsto, srbski vojaki pa so nato streljali nanje. Streljanjem je prisostvoval tudi nekdanji poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić. Ko se je streljanje začelo, je padel, vendar ni bil zadet. Likvidacije so se nadaljevale vso noč, priči pa je uspelo 14. julija zjutraj pobegniti.

Radovan Karadžić je obtožen za genocid nad okoli 8000 Bošnjaki v Srebrenici ter za vojne zločine in zločine proti človečnosti med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995. 66-letni nekdanji voditelj bosanskih Srbov je bil aretiran v Beogradu julija 2008, oktobra 2009 pa se je pred haaški sodiščem proti njemu začel sodni proces.