Al Ganzuri je vodil vlado med letoma 1996 in 1999, za časa vladavine strmoglavljenega predsednika Hosnija Mubaraka. Po začetku množičnih protestov proti Mubaraku se je al Ganzuri oddaljil od nekdanjega voditelja in se javno izrekel za spremembe. Egipčani ga hranijo v spominu kot premiera, ki se je zavzemal za revne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do imenovanja 78-letnega al Ganzurija prihaja dva dni po tem, ko je vrhovni vojaški svet, ki vodi državo po sestopu Mubaraka februarja letos, sprejel odstop Šarafove vlade in politične sile v državi povabil k pogovorom o oblikovanju vlade narodne rešitve.

Al Ganzurijeva naloga po poročanju dpa bo oblikovanje prehodne vlade, katere mandat pa bo razmeroma kratek. Prihodnji ponedeljek se namreč začnejo v Egiptu parlamentarne volitve, ki se bodo predvidoma končale sredi januarja prihodnje leto.

Egipt sicer že več dni pretresajo protesti proti vojaškim oblastem, na katerih občasno prihaja do spopadov z varnostnimi silami. Protesti so doslej v Kairu in drugih egiptovskih mestih terjali že 35 življenj.

"Nihče si ne upa trditi, da bo prekinitev spopadov vzdržala"

Vrhovni vojaški svet, ki je po februarskem strmoglavljenju Hosnija Mubaraka prevzel oblast v Egiptu, se je danes opravičil za ravnanje policije, ki je v minulih dneh terjalo življenja najmanj 35 protestnikov, več kot 2000 ljudi pa je bilo ranjenih. Demonstracije, katerih cilj je vzpostavitev civilnih oblasti, se sicer nadaljujejo.

"Vrhovni vojaški svet izraža svoje obžalovanje in globoko opravičilo za smrti mučencev iz vrst lojalnih sinov Egipta med nedavnimi dogodki na trgu Tahrir," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v izjavi, objavljeni med drugim na Facebooku, zapisal svet. Obenem je izrazil sožalje svojcem ubitih po vsej državi, napovedal preiskavo nasilja in kazenski pregon odgovornih ter obljubil pomoč družinam ubitih in ranjenim, tudi s postavitvijo poljskih bolnišnic na Tahrirju.

Razmere se od Mubarakovega padca niso spremenile

Opravičilo sledi torkovemu nagovoru vodje vrhovnega vojaškega sveta, maršala Huseina Tantavija, ki je med drugim obljubil, da bodo predsedniške volitve izvedli do sredine prihodnjega leta. A demonstrantov, ki opozarjajo, da se razmere od Mubarakovega padca niso spremenile, in zahtevajo takojšnjo vzpostavitev civilnih oblasti, s tem ni zadovoljil. Poleg tega je bil tarča kritik, ker ni niti omenil nasilja in smrtnih žrtev protestov, piše AFP.

Zaradi nasilja, ki od sobote spremlja proteste na kairskem trgu Tahrir in tudi drugod po državi, so sicer zaskrbljenost že izrazile številne zahodne države, Združeni narodi pa so obenem pozvali k neodvisni preiskavi "prekomerne sile", ki naj bi jo proti protestnikom uporabili policisti. Ti so med drugim večkrat uporabili solzivec in gumijaste naboje, protestniki pa jim očitajo tudi uporabo pravega streliva, kar sicer policija zanika.

"Nihče ne upa trditi, da bo prekinitev spopadov vzdržala"

Množični protesti na Tahrirju, epicentru februarske 18-dnevne vstaje proti Mubaraku, se medtem nadaljujejo, o nasilju pa do ponoči znova poročali predvsem z ulice Mohamed Mahmud, ki povezuje trg z bližnjim poslopjem notranjega ministrstva. Vse bolj je videti, da bodo demonstracije zasenčile tudi prve parlamentarne volitve po strmoglavljenju dolgoletnega Mubarakovega režima, ki se bodo predvidoma začele v ponedeljek in trajale več mesecev.

Vojaški svet je danes na novinarski konferenci v Kairu, ki jo je sklical skupaj z državno volilno komisijo, znova izključil možnost preložitve volitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot so poudarili člani sveta, želijo odgovornost čim prej predati izvoljeni civilni vladi, zato so se odločeni držati zastavljenega urnika in kljub nemirom v zadnjih dneh čim prej izvesti volitve.

V Kairu je tudi Dnevnikov novinar Aleš Gaube, ki se javlja v živo prek twitterja (spremljate ga lahko na @alesgau). Poroča, da je na trgu Tahrir zaenkrat mirno, da pa je vojska v ulici Mohamed Mahmud razvlekla žičnato ograjo. Dodaja, da se poljske bolnišnice na trgu pripravljajo na nepredvidljiv večer in noč. "Nihče si ne upa trditi, da bo prekinitev spopadov vzdržala," je zapisal. Za petek so v Kairu napovedali še množične demonstracije. "Ljudje naj bi na ulici izlili bes nad vladajočim vojaškim svetom," je dodal.