Fatah in Hamas, ki od leta 2007 nadzira območje Gaze, sta spravni dogovor ob posredovanju Egipta dosegla po več kot letu in pol pogajanj 27. aprila letos, podpisala pa sta ga 4. maja.

Dogovor, katerega cilj je konec delitve med Gazo in Zahodnim bregom, so podpisali predstavniki skupaj 13 palestinskih skupin, vendar so številna nesoglasja doslej ovirala vse poskuse njegove uresničitve.

Hamas med drugim nikakor ne pristaja na Abasovo vztrajanje, da bi na čelu nove skupne vlade ostal v mednarodni skupnosti cenjen palestinski premier Salam Fajad. Tudi če bi bil Abas pripravljen odstopiti od te zahteve, pa ostaja še kar nekaj odprtih vprašanj.

Med drugim se morajo dogovoriti tudi o reformi Palestinske osvobodilne organizacije (PLO), katere Hamas ni član, ter o združitvi Hamasovih in Fatahovih varnostnih sil in posledičnega oblikovanja profesionalnih varnostnih sil.

Po napovedih od srečanja ni pričakovati preboja, bi pa naj voditelja sporočila datum decembrskega srečanja palestinskih gibanj v Kairu, na katerem naj bi govorili o vseh odprtih vprašanjih, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik Fataha.

Fatah in Hamas sta se dokončno razšla junija 2007, ko je Hamas po več dnevih spopadov prevzel nadzor nad območjem Gaze in od tam pregnal privržence Fataha. Vse odtlej so palestinska ozemlja ločena na dva dela.