To je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal generalni sekretar Arabske lige Nabil al Arabi. Nemška tiskovna agencija dpa medtem poroča, da Libanon ne bo podprl omenjenih sankcij proti Siriji. To je danes ob zasedanju Arabske lige v Kairu ponovil libanonski zunanji minister Adnan Mansur.

V Siriji se sicer nasilje nad nasprotniki režima predsednika Bašarja al Asada kljub ultimatu 22-članske arabske organizacije nadaljuje. Vladne sile so danes po poročanju dpa med drugim obstreljevale območja v nemirni provinci Homs. Znova poročajo tudi o mrtvih in ranjenih.

Arabska liga je oblastem v Siriji minulo sredo postavila ultimat, ki predvideva takojšnjo zaustavitev nasilnega zatiranja protirežimskih protestov in sprejetje načrta lige za napotitev misije opazovalcev v državo. V nasprotnem primeru Siriji, katere članstvo je liga nedavno zamrznila, grozijo dodatne gospodarske sankcije.

Ultimat je liga postavila, potem ko nasilje al Asadu zvestih sil nad protestniki ni pojenjalo, čeprav je Damask že 2. novembra sprejel načrt Arabske lige za rešitev krize v državi. Damask je sicer na Arabsko ligo naslovil zahteve po vrsti sprememb tega načrta, ki pa jih je liga zavrnila. Po podatkih ZN je bilo od začetka protestov marca v krvavem nasilju v Siriji ubitih več kot 3500 ljudi.