Glavni tožilec v primeru proti Beliackiju je zahteval tudi, da se temu odvzame vse premoženje, ker je odprl bančne račune v evropskih državah, potem ko so prepovedali delovanje organizacije Vjasna. "Osebe kot Beliacki potrebujejo posebno pozornost," je pred sodiščem dejal tožilec Valerij Sajkovski, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Beliacki je dolgoletni kritik režima beloruskega samodržca Aleksandra Lukašenka. Vodil je organizacijo Vjasna, ki so jo oblasti v Minsku po protestih po decembrskih predsedniških volitvah prepovedale, Beliacki pa je bil prisiljen aktivnosti te organizacije preseliti v tujino.

Prijeli so ga 4. avgusta, potem ko so oblasti v Minsku dobile informacije, da je na Poljskem in v Litvi odprl bančne račune, s pomočjo katerih bi financiral dejavnosti organizacije doma. A kot trdi tožilstvo, se je s tem zgolj izogibal plačilu davkov, "medtem ko je istočasno užival dobrobiti našega socialnega sistema".

Poljska in Litva sta kasneje izrazili ogorčenje, da so njune podatke o imetnikih bančnih računov izkoristili za obračun z Beliackim. Nato sta se tudi uradno opravičili, ker sta sodelovali z Lukašenkovim režimom.

Danes sta se v skupnem pozivu oglasila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton in evropski komisar za širitev Štefan Füle, ki sta ocenila, da je Beliacki žrtev politične represije. "Pozivamo Belorusijo, naj ga nemudoma in brezpogojno izpusti ter opusti vse obtožbe proti njemu in njegovemu namestniku Valjancinu Stefanoviču," sta zahtevala v pismu uradnemu Minsku.

Sodišče naj bi sodbo Beliackiju izreklo v četrtek ali najkasneje v petek.