Novica, da je James Murdoch odstopil z mesta predsednika uprave založniške hiše News Group Newspapers Limited (NGL), ki izdaja časopis The Sun in tudi z mesta predsednika založniške hiše Times Newspapers Limited, ki izdaja The Times in Sunday Times, je presenetila Otočane, poroča London Evening Standard.

Povod za odstop je skoraj zagotovo afera , ki je izbruhnila v začetku julija, ko so na dan prišle informacije o tem, da je tabloid News of the World vdiral v telefone znanih oseb in politikov. Razkritje tega je zatreslo temelje medijskega imperija Ruperta Murdocha, očeta Jamesa, in sprožilo kritike glede odnosa med mediji, politiki in policijo.

Prva založniška hiša NGL je nekdaj upravljala s svetovnimi novicami in še vedno ostaja vpletena v pravni postopek glede zasliševalske afere, navaja portal. Njegov odstop je bil za marsikoga presenetljiv. Ena izmed posledic njegovega odstopa pa je tudi ta, da sedaj v odborih časopisnih hiš ne sedi noben član družine Murdoch več.

Claire Enders, ustanoviteljica podjetja, ki se ukvarja z analizami, je dejala, da je bil njegov odstop pričakovan. Poudarila je tudi, da se Murdoch še vedno sooča z velikim pritiskom s strani britanske javnosti zaradi preiskave policije, ki preiskuje vse vpletene v zasliševalsko afero.

Več o aferi:

Novinarji, spregovorite: Začetek javne preiskave afere vdiranja v telefone

Prisluškovalna afera: Kot priča bo nastopil tudi nekdanji urednik časnika News of the World