Moreno Ocampo v Tripolisu vodi delegacijo ICC, ki se bo v okviru prizadevanj za uskladitev nadaljnjih korakov po nedavni aretaciji Gadafijevega sina in poročilom o aretaciji nekdanjega vodje obveščevalne službe Abdulaha al Senusija - aretacija slednjega še vedno ni uradno potrjena - sestala z libijskimi oblastmi, je pred obiskom sporočil kabinet tožilca.

Tako proti Gadafijevemu sinu, ki je dolgo veljal za najverjetnejšega naslednika svojega očeta na čelu Libije, kot proti al Senusiju je namreč ICC junija zaradi obtožb o zločinih proti človečnosti med zatiranjem protirežimskih protestov v Libiji izdal zaporni nalog.

Sojenje sinu doma

A kot je danes ponovil začasni minister za pravosodje Mohamed Alaguj, ki je ob prihodu sprejel Morena Ocampa, v soboto aretiranega Seifa al Islama ne bodo izročili ICC v Haagu, temveč mu bodo sodili doma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moreno Ocampo se bo danes po napovedih s predstavniki prehodnega sveta pogovarjal prav o nacionalnih postopkih, ki jih nameravajo s tem v zvezi izpeljati. V vsakem primeru bodo o zadevi v končni fazi odločali sodniki in obstajajo "pravna načela, ki jih ne ne bi nihče kršil", je ob tem poudaril tožilec ICC.

Medtem ko je Moreno Ocampo povedal, da ne namerava obiskati Seifa la Islama, ki je priprt v mestu Zintan, pa sta Gadafijevega sina danes obiskala predstavnika Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC), poroča AFP. Tiskovni predstavnik ICRC v Ženevi Steven Anderson je po obisku povedal, da je videti, da je Seif al Islam zdrav in se dobro počuti.

Obisk Gadafijevega sina naj bi bil sicer le eden v okviru na tisoče obiskov predstavnikov ICRC pri libijskih zapornikih v zadnjih mesecih, katerih namen je spremljanje razmer v libijskih zaporih.

ICC je sicer danes v izjavi za javnost sporočil, da so uradno opustili postopek proti Moamerju Gadafiju zaradi zločinov proti človečnosti, potem ko so iz Libije 10. novembra prejeli potrdilo o njegovi smrti. To pomeni, da so tudi umaknili zaporni nalog, ki so ga junija izdali za Gadafija.