Sodeč po objavi njegovega odvetnika Davida Coombsa bodo Bradleyja Manninga 16. decembra, dan pred njegovim 24. rojstnim dnem zaslišali v Fort Meadu v Marylandu. Takrat bodo preučili ovadbe vlade zoper njega, pa tudi dokaze, in se odločili, ali bodo s sojenjem sploh začeli.

"Osnovni namen preliminarnega zaslišanja bo oceniti relativne prednosti in slabosti primera vlade zoper moje stranke, hkrati pa bomo na njem zagotovili obrambo z možnostjo dosega odkritja dokazov še pred sojenjem. Obramba lahko na zaslišanje pokliče priče, prav tako ji je dovoljeno navzkrižno zaslišati vladne priče. Vsakdo priča pod prisego, njihovo pričanje pa lahko kasneje uporabimo med sojenjem,“ je na blogu zapisal Manningov odvetnik.

Manning je obtožen pomoči pri objavi zaupnih podatkov in tajnih dokumentov na spletni strani WikiLeaks, vključujoč posnetek, na katerem s helikopterja streljajo na civiliste v Bagdadu, 91.000 tajnih dokumentov iz vojne v Afganistanu, kakšnih 391.000 dokumentov iz vojne v Iraku, pa še nekaj več kot 250.000 depeš ameriškega State Departmenta, kar je bil največji primer objave tajnih dokumentov v zgodovini. Poleg tega so ga obtožili še računalniške goljufije, kraje dokumentov in pomoči sovražniku, pri čemer je potencialno zagrožena smrtna kazen, čeprav je tožilstvo že sporočilo, da bo zahtevalo "samo" doživljenjsko zaporno kazen.

Podporna skupina Bradleyja Manninga bo na lokaciji zaslišanja organizirala protest v njegovo podporo. "Obtožbe zoper Manninga so obtožbe zoper obsedenosti naše vlade s tajnostjo," je dejal Daniel Ellsberg, eden Manningovih največjih podpornikov in človek, ki je v javnost spravil dokumente iz Pentagona. "Obamovi administraciji manjka poguma za soočenje z zločini in nepravičnostmi, ki so bile razkrite."