Množični protest na Tahrirju je za danes sklicalo 38 opozicijskih skupin, da bi na ta način prisilili Vrhovni svet oboroženih sil k oblikovanju "vlade narodne rešitve". Zahtevajo pa tudi razpis predsedniških volitev do aprila 2012, prenovo notranjega ministrstva ter sojenje vsem obtoženim za nasilje nad protestniki.

A "protesta milijona za narodno rešitev" se ne namerava udeležiti vplivna Muslimanska bratovščina, ki se ji sicer obeta zmaga na parlamentarnih volitvah prihodnji teden. Visokega predstavnika bratovščine Mohameda al Beltagija so v ponedeljek protestniki celo pregnali s Tahrirja, ker bratovščina ne sodeluje v novih protestih v Egiptu.

Galerija fotografij: Že druga egiptovska vlada ponudila odstop po množičnih protestih v Kairu

Ameriška tiskovna agencija AP sicer poroča, da se je medtem po več kot petih urah končalo današnje krizno srečanje predstavnikov vojaškega sveta in drugih političnih sil v državi, ki naj bi prineslo rešitev sedanje krize in preprečilo še "drugo revolucijo" v manj kot letu dni v Egiptu.

Po zaenkrat neuradnih informacijah naj bi bil dosežen dogovor, po katerem bi sedanjo vlado premiera Esama Šarafa nasledila "vlada narodne rešitve", parlamentarne volitve naj bi se kljub protestom v skladu s predvidenim urnikom začele prihodnji teden, predsedniške volitve pa naj bi po novem izvedli že do julija prihodnje leto.

Oblikovanje t.i. vlade narodne rešitve in pospešitev predsedniških volitev, ki naj bi jih po dosedanjih načrtih vrhovnega vojaškega sveta izvedli šele konec prihodnjega ali v začetku leta 2013, sta tudi glavni zahtevi današnjega zborovanja. A kot poroča AP, so ti novice o današnjem dogovoru kljub temu zavrnili in sedaj zahtevajo odstop Tantavija in celotnega vrhovnega vojaškega sveta.

Današnje zborovanje sledi trem dnem manjših protestov - začeli so se na Tahrirju, nato pa so se iz Kaira razširili tudi v druga mesta, kot so Aleksandrija, Suez in Ismajlija. Proteste je zaznamovalo nasilje med demonstranti in pripadniki varnostnih sil, ki je bilo najhujše po februarski ljudski vstaji proti Mubaraku.

Po podatkih egiptovskega ministrstva za zdravje je bilo ubitih najmanj 28 ljudi, na stotine je bilo ranjenih. Danes o hujšem nasilju ne poročajo, prihaja pa do manjših spopadov, predvsem na ulicah okoli Tahrirja. Varnostne sile so tudi tokrat med drugim uporabile solzivec in gumijaste naboje.

Kot poroča AP, so bili danes na Tahrirju med drugim aretirani trije ameriški študentje, ki obiskujejo Ameriško univerzo v Kairu. Med njimi je tudi sin nekdanjega podpredsednika ZDA in znanega okoljevarstvenika Billa Gatesa, Luke Gates.

K današnjemu zborovanju je sicer pozvalo 38 opozicijskih, bolj levo in liberalno usmerjenih skupin, ki so odigrale osrednjo vlogo že pri februarski vstaji. Vplivna Muslimanska bratovščina, ki se ji sicer obeta zmaga na parlamentarnih volitvah prihodnji teden, se tokratnemu shodu ni pridružila.