Henryeva je izpostavila nekaj izmed izzivov, s katerimi se je v novinarstvu treba spoprijeti zaradi čedalje večjega pomena spletnih medijev. Med temi je izpostavila predvsem vprašanje financiranja novinarskega dela ob čedalje nižjih nakladah tiskanih izdaj časopisov in problem prilagajanja čedalje večjemu in zahtevnemu globalnemu občinstvu.

Britanski časnik The Guardian letos praznuje 190. obletnico izhajanja in njegovi novinarji so se v tem času morali prilagoditi številnim spremembam v družbi, ob tem pa poskrbeti, da kljub tem spremembam ohranijo temeljno vizijo in načela časopisa, kot so resnicoljubno poročanje in poročanje, neodvisno od političnih prepričanj. Danes se Guardian lahko pohvali že z 51 milijoni različnimi uporabniki svoje spletne strani in razširjanjem časopisa v ZDA ter načrtovano razširitvijo tudi na Bližnji Vzhod.

Prav v tem času v Veliki Britaniji poteka obsežna razprava o etiki v novinarstvu. Guardian je bil večkrat tarča mnogih kritik zaradi primerov, kot so odkrito objavljanje informacij, pridobljenih iz partnerstva z fundacijo Wikileaks ter razkrivanje afere vdiranja v telefone v Veliki Britaniji.

Henryeva je poudarila, da je za uspešno delovanje časnikov v digitalni dobi pomembna predvsem odprtost in sodelovanje z bralci ter transparentnost delovanja. The Guardian je v ta namen na spletni strani odprl portale, kjer lahko uporabniki prosto komentirajo objavljene zgodbe in novinarja tudi opozorijo na morebitne napake oziroma pomanjkljivosti.

Pri Guardianu opažajo porast uporabnikov, ki do novic dostopajo preko njihove spletne strani, Facebooka, Twitterja in pametnih telefonov. Po nekaterih projekcijah bi število uporabnikov, ki njihove zgodbe spremljajo preko telefonov, do leta 2014 oz. 2015 lahko predstavljalo že okoli 50 odstotkov vseh uporabnikov. Zato so pri Guardianu opazili potrebo po zaposlovanju tehnološko bolj podkovanega osebja, analitikov socialnih omrežij in podobnega kadra. Prav tako pa je Henryeva poudarila, da morajo novinarji sedaj bolj kot kadar koli prej ob pisanju novic upoštevati tudi obliko novice, ki omogoča možnost dostopa do novic preko različnih medijev, ne samo tiskanih izdaj časopisov.

Današnje predavanje je v Mestnem muzeju Ljubljana pripravil Mirovni inštitut v sodelovanju s Fundacijo Guardian in britanskim veleposlaništvom v Sloveniji.