Tiskovni predstavnik vrhovnega sveta oboroženih sil, ki vodi državo od padca predsednika Hosnija Mubaraka februarja letos, Mohamed Hijazi je ob tem sporočil, da so se za odstop odločili "glede na težke razmere v državi".

Dodal je, da bo zaradi teh razmer vlada naloge opravljala, dokler njenega odstopa ne bo sprejel vrhovni vojaški svet. Po poročanju arabske televizije Al Džazire je vojaški svet odstop že sprejel, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na egiptovsko televizijo, pa je vojaški svet odstop vlade zavrnil.

Vlada je sicer še izrazila "globoko obžalovanje ob bolečih dogodkih" ter Egipčane pozvala k zadržanosti in miru, tako da bi se v državo vrnila stabilnost pred parlamentarnimi volitvami, "ki pomenijo fazo na poti vnovične vzpostavitve demokracije", poroča AFP.

Šaraf je ob množični podpori vodenje vlade prevzel marca. Protestniki, ki so strmoglavili Mubarakov režim in ki so njegovo imenovanje takrat množično podprli, ga sedaj kritizirajo zaradi šibkosti v odnosu do vrhovnega sveta oboroženih sil.

Ubitih 24, ranjenih 1500

V spopadih med protestniki, nezadovoljnimi s počasnim izvajanjem reform, ki zahtevajo čim hitrejši prenos oblasti z vojske na civilne oblasti, je bilo v Kairu, Aleksandriji, na severu Egipta in v Suezu po podatkih ministrstva za zdravje v treh dneh ubitih 24 ljudi, več sto je bilo ranjenih. Po podatkih nemške tiskovne agencije dpa je ranjenih 1500 ljudi.

Policija in vojska sta proti več tisoč demonstrantom, ki so se danes zbrali na osrednjem kairskem trgu Tahrir, občasno uporabili gumijevke in solzivec, protestniki pa so nanje metali kamenje. Na trgu, ki ostaja zaprt za promet, naj bi še vedno vztrajalo več tisoč ljudi.

Po nasilju varnostnih sil nad protestniki so opozicijske skupine, ki stojijo za uporom, ki je privedel do padca Mubaraka, za torek na kairskem trgu Tahrir sklicale množični protest pod naslovom Protest milijona za narodno rešitev.

K množični udeležbi ob 15. uri po srednjeevropskem času (ob 16. uri po lokalnem) so na Facebooku pozvali Koalicija revolucionarne mladine in gibanje 6. april. Ob tem so pozvali k takojšnjemu odstopu vlade in oblikovanju vlade narodne rešitve. Zahtevajo tudi razpis predsedniških volitev do aprila 2012, prenovo notranjega ministrstva ter sojenje vsem obtoženim za nasilje nad protestniki.

Minister za kulturo odstopil v znak podpore

V znak protesta zaradi ravnanja oblasti do protestnikov je danes odstopil egiptovski minister za kulturo Emad Abu Gazi. Varnostne sile od soboto skušajo protestnike razgnati s solzivcem in gumijevkami, aktivisti pa trdijo, da so uporabljali tudi gumijaste naboje in puške.

Spopadi grozijo, da bodo zasenčili parlamentarne volitve, ki se bodo začele čez teden dni, 28. novembra, in bodo trajale do 10. januarja. Na njih se zmaga obeta Muslimanski bratovščini oziroma njeni stranki Svoboda in pravičnost, ki nasprotuje smernicam prehodne egiptovske vlade za oblikovanje nove ustave, češ da utrjujejo že tako veliko moč vojske.

Vojska naj bi sicer oblast v državi dokončno predala po predsedniških volitvah, katerih datum pa še ni določen. Po nekaterih navedbah naj bi bile konec prihodnjega leta ali v začetku leta 2013.

Tako ZDA kot Evropski parlament pozivata k nenasilju

Na dogajanje se je odzval predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek, ki je obsodil nasilje varnostnih sil nad protestniki. Izpostavil je, da morajo egiptovske oblasti spoštovati pravico ljudi, strank in gibanj, da so kritični do reform in da zahtevajo hitrejše reforme. Vojaški svet, ki je obljubil obrambo ljudi in njihove revolucije, pa mora biti pripravljen predati oblast demokratično izvoljenim civilnim oblastem, je v sporočilu za javnost zapisal Buzek.

ZDA pa so izrazile zaskrbljenost zaradi nasilja in vse strani pozvale k zadržanosti, še poroča AFP.

S pomočjo spletnih družbenih omrežij so protestniki dokumentirali tudi opustošenje, ki se je zgodilo pretekli konec tedna na protestih Okupirajmo Tahrir. Portal Mashable je zbral njihove slike.

Oglejte si še galerijo fotografij.