Socialisti (MSZP) naj bi nosili odgovornost za komunistične zločine kot "dediči zapuščine" njihove predhodnice, socialistične delavske stranke (MSZMP). Kontinuiteto med obema strankama so zagotovile "osebne vezi", navaja predlog zakona, poročanje madžarske tiskovne agencija MTI povzema francoska AFP.

Predlog zakona, ki bi v primeru sprejetja postal del madžarske ustave, nekdanjo komunistično stranko (MSZMP) in njene naslednike, današnje socialiste, označuje kot "kriminalno organizacijo". Komunistični voditelji, ki so državi vladali od leta 1947 do 1989, naj bi "vzdrževali in vodili zatiralski režim, kršili zakone in se s tem izneverili domovini", za kar morajo prevzeti odgovornost.

Po koncu druge svetovne vojne so madžarski komunisti po navedbah osnutka zakona v kali zatrli demokracijo, pri čemer so ubijali in mučili državljane, uvedli diskriminacijo glede na izvor ali politično prepričanje, nezakonito nadzorovali zasebno življenje Madžarov ter zatrli protisovjetsko vstajo leta 1956.

Sedanji socialisti, ki so iz MSZMP nastali leta 1990, so v dokumentu opisani kot "dediči nezakonito nagrabljenega bogastva in plena, prisvojenega v času diktature in tranzicije (v demokracijo)".

Fidesz v osnutku dodaja, da bo s 1. januarjem 2012, ko bo na Madžarskem v veljavo stopila nova, s strani borcev za človekove pravice in demokracijo močno kritizirana ustava, spet mogoče "vzpostaviti pravico", še poroča MTI.

Socialisti so se danes odzvali na Fideszovo potezo, ki so jo označili kot stigmatizacijo moderne madžarske levice.

"Cilj vlade ni kaznovanje komunističnih zločincev, ampak kriminalizacija današnjih socialističnih politikov, ki so bili v času menjave režima stari med 8 in 15 let," je osnutek danes komentiral namestnik predsednika socialistične stranke Gergely Barandy.

Fideszevo ravnanje je obsodil tudi ustavni pravnik Gyorgy Kollath, ki je osnutek zakona opisal kot ozkogleden poskus na raven zakona povzdigniti skrajno politično sporočilo, še poroča MTI.