Mjanmarska Nobelova nagrajenka za mir Aung San Suu Kyi je danes sporočila, da namerava kot kandidatka nastopiti na prihajajočih delnih parlamentarnih volitvah v državi, poročajo tuje tiskovne agencije. Namero je objavila potem, ko je njena stranka Nacionalna liga za demokracijo (NLD) v petek prenehala z bojkotom mjanmarske uradne politične arene.

Da bi lahko na volitvah, kjer se bodo kandidati potegovali za 48 še razpoložljivih mest v parlamentu, sodelovala tudi sama, je San Suu Kyijeva namignila že v petek, na strankarskem zboru NLD v Yangonu, kjer se so se člani odločili za ponovno registracijo NLD kot politične stranke.

"Če je nekdo vpleten v politiko, mora storiti, kar je potrebno. Če bom čutila, da je potrebno, da kandidiram na volitvah, bom to storila," je dejala po poročanju ameriške tiskovne agencije AP. A uradno potrdilo o njeni odločitvi je javnosti tiskovni predstavnik NLD podal šele danes.

Lanskoletne volitve, prve, ki jih je Mjanmar doživel v zadnjih 20 letih in na katerih je zmagala stranka, ki ima podporo vojaške hunte, je NLD sicer bojkotirala, ker v skladu s takrat veljavno zakonodajo San Suu Kyijeva na njih ni mogla kandidirati.

Konkurenca prinaša razvoj države

Izvoljena vlada je sporni zakon potem umaknila, kar je NLD omogočilo, da se je odločila za ponovni vstop v uradno politiko, ki ga je v soboto že pozdravil mjanmarski predsednik Thein Sein. Poudaril je, da si želi razvoja države za vse prebivalce, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dodal je, da njegova vlada o datumu delnih volitev še ni razpravljala, vendar da "bodo to vsekakor morali storiti".

Do odločitve NLD za registracijo kot politična stranka je prišlo prav na dan, ko so ZDA pohvalile paket reform, ki jih je začela izvajati sedanja vlada in vključuje izpustitev političnih zapornikov ter zmanjšanje medijske cenzure.

Napredek Mjanmara je pozdravil ameriški predsednik Barack Obama, ki se je po četrtkovem telefonskem pogovoru s San Suu Kyijevo odločil, da na obisk v državo po pol stoletja pošlje državno sekretarko Hillary Clinton, ki bo v državo pripotovala 1. decembra.