Rajoy se je takoj po zmagi na volitvah že znašel na trdih tleh španske realnosti - finančni trgi danes niso pokazali nobenega olajšanja pred napovedano zamenjavo vodstva v Madridu. Španski vrednostni papirji so danes še naprej padali, zahtevane obrestne mere na španske obveznice pa znova dvigovale.

Borzni indeks IBEX 35 je tako na madridski borzi zdrsnil že za 2,3 odstotka, zahtevani donos do dospelosti španskih 10-letnih obveznic pa je dosegal že 6,5 odstotka, potem ko je bila v petek še pri 6,345 odstotka, navajajo tuje tiskovne agencije.

Kot opozarjajo analitiki, bo imel Rajoy ob globoki zadolženost Španije in vse hujši dolžniški krizi v območju evra precej malo manevrskega prostora. Rajoy sicer obljublja korenito zmanjšanje proračunske luknje, ki pa bo še vedno precejšnja in višja od dovoljenega 3-odstotnega primanjkljaja BDP.

Španija je namreč lani v proračunski blagajni beležila kar za 9,3-odstotka BDP primanjkljaja, letos pa naj bi dosegel 6 odstotkov BDP. Rajoy napoveduje, da bodo primanjkljaj že v letu 2012 spravili na 4,4 odstotka BDP.

V Ljudski stranki sicer poudarjajo, da so vseskozi opozarjali, da Španiji ne bo lahko iziti iz dolžniške krize. "A narediti moramo vse, da povrnemo zaupanje v državo in da povrnemo kredibilnost španskega gospodarstva," je za špansko televizijo dejala Maria Dolores Cospedal, ki velja za drugega človeka v stranki.

V nasprotju s finančnimi trgi pa so prvi odzivi na zmago španskih konservativcev pozitivni. Nemška kanclerka Angela Merkel je že napovedala, da si želi tesnega sodelovanja z Rajoyem, obljubila pa mu je tudi pomoč pri iskanju rešitev za izhod Španije iz dolžniške krize.

Vodja evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker je sicer opozoril, da sprememba na čelu vlade še ne spreminja problemov Španije in Rajoya pozval, naj vztrajajo pri varčevalnih ukrepih, da bi tako morda pomirili finančne trge.

Socialisti sedanjega premiera Joseja Liusa Rodrigueza Zapatera pa so se na drugi strani po velikem nedeljskem porazu že začeli ukvarjati sami s sabo. Zapatero je danes že napovedal izredni kongres stranke za februar prihodnje leto, ki naj bi stranko popeljal "v novo ero". Sam sicer do tedaj ostaja na čelu stranke, po mnenju poznavalcev pa se ne bo potegoval za nov mandat, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Španski socialisti so sicer v nedeljo doživeli enega največjih porazov v zgodovini. V 350-članskem parlamentu bodo imeli poslej 110 poslancev ali kar 59 manj kot doslej. Manj sedežev še niso imeli. Ljudska stranka pa je na drugi strani dobila 186 poslanskih sedežev, medtem ko jih je doslej imela 154.

Tudi Zapatero sam je na današnji novinarski konferenci volilni rezultat označil za "slabega", vseeno pa je pohvalil volilno kampanjo, ki jo je vodil glavni kandidat socialistov Alfredo Perez Rubalcaba, čeprav se je moral, kot se je izrazil Zapatero, "boriti proti hudemu protivetru" oz. kriznemu položaju, v katerem se je znašla Španija.