Protestniki v Džalalabadu, večinoma študentje, so z vzkliki "Smrt Ameriki! Smrt (afganistanskemu predsedniku Hamidu) Karzaju!" zasedli cesto proti Kabulu in s tem pokazali, da sklepi loje džirge, izraženi v zaključni deklaraciji, objavljeni v soboto, ne odražajo splošnega mnenja prebivalstva Afganistana.

Deklaracijo, ki jo je Karzaj sicer toplo pozdravil, so ostro obsodili tudi talibani, ki so celotno lojo džirgo označili za lutkovno predstavo, njene udeležence - približno 2000 plemenskih voditeljev - pa za podpornike Karzajeve vlade in ZDA, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

"S sprejetjem te deklaracije se obnašajo kot služabniki napadalcev na našo državo," je bil v izjavi za javnost nedvoumen tiskovni predstavnik talibanov Zabiulah Mudžahid.

"V zadnjih desetih letih so (Američani) nasilno preiskovali domove Afganistancev, zapirali ljudi, uničevali sadovnjake ... in ta kruta vojska želi svoje barbarstvo nadaljevati še naslednjih deset let," so v izjavi za javnost po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še zapisali talibani.

Loja džirga je namreč po štirih dneh razprave podprla pogajanja o strateškem sodelovanju z ZDA, v okviru katerega bo urejena prisotnost nekaj tisoč ameriških vojakov v državi po umiku Natovih sil. Ameriške enote naj bi v okviru sodelovanja v državi ostale do leta 2024, da bi urile afganistanske vojake in jim pomagale v boju proti terorizmu.

Obenem je loja džirga poudarila, da sodelovanje z ZDA podpira le pod določenimi pogoji, kot so konec hišnih preiskav, predaja nadzora nad zaporniki afganistanskim oblastem in kazenski pregon Američanov, ki so v Afganistanu storili zločine, po povratku v ZDA.

Tako sprejeta deklaracija, ki jo bo Karzaj najverjetneje uporabil za izboljšanje svoje pogajalske pozicije v pogovorih z ZDA, kot današnji protesti pa kažejo, da je Afganistan razpet med težnjo po suverenosti in zavedanjem, da vlada potrebuje pomoč pri zoperstavljanju talibanom, ki so v državi še vedno močni, piše AP.

Afganistansko notranje ministrstvo je namreč prav danes sporočilo, da so afganistanske in mednarodne enote v zadnjih treh dneh v borbi s talibanskimi uporniki na vzhodu države ubile 16 upornikov, še poroča AP.