"Incident trenutno preučujemo," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik avstralskega tožilstva Robert McClelland in dodal, da "v skladu z dolgoletno prakso avstralska vlada ne komentira zadev, povezanih z varnostjo".

Vsekakor gre za resno napako avstralskih varnostnih služb, saj dokument, ki ga je našel novinar Dylan Welch, vsebuje do minute natančno razdelan načrt Obamovega 27-urnega obiska Darwina in Canberre, kjer je bil prejšnji teden.

V načrtu so navedene podrobnosti, kot je sedežni red v predsednikovem avtomobilu in to, katera avtomobilska vrata bo Obama uporabljal. Prav tako so v dokumentu navedeni podatki o Obamovem spremstvu, zdravniškem osebju, varnostnih službah in osebju, pristojnem za komunikacijo, ter številne telefonske številke, po poročanju AFP trdi Welch.

Na prvi strani dokumenta sicer piše, da "ne sme biti neposredno ali posredno razkrit nikomur, ki nima pooblastil, da bi ga posedoval", Welch pa ga je v četrtek našel v smeteh približno sto metrov stran od stavbe avstralskega parlamenta v Canberri.

Obama je avstralski parlament sicer obiskal v četrtek zjutraj, ko je nagovoril avstralske poslance, nato pa se je odpravil v Darwin, kjer se je sestal s predstavniki avstralske vojske. Obisk je minil brez incidentov.