Na lestvici od ena do deset je namreč 78,6 odstotka Italijanov Montijevi vladi prisodilo oceno šest ali več. Še bolj od vlade pa so Italijani naklonjeni Montiju osebno, saj ga je pozitivno ocenilo 83,3 odstotka od 2377 sodelujočih v raziskavi, ki jo je 17. in 18. novembra izvedel inštitut za javnomnenjske raziskave Demos.

Tovrstne podpore v Italiji - tako v parlamentu kot med ljudstvom - ni doseglo še nobeno politično vodstvo po drugi svetovni vojni, še poudarjajo Demosovi strokovnjaki. Rezultate raziskave povzemajo z ugotovitvijo, da je "javnomnenjska klima potrebovala zgolj en teden za prehod od depresije k evforiji", in opozorilom, da bi lahko rezultati raziskave kazali na izjemno visoka pričakovanja in velike upe, ki jih ljudstvo polaga na novo vlado in ki jih bo težko uresničiti.

Na zelo široko podporo Montiju sicer kažejo tudi podatki o priljubljenosti drugih italijanskih političnih voditeljev. Na drugem mestu se je znašel vodja demokratske stranke Pier Luigi Bersani, čigar priljubljenost pa je veliko skromnejša od Montijeve, saj ga pozitivno ocenjuje zgolj 48 odstotkov Italijanov. Še precej manj, le 28,6 odstotka Italijanov je naklonjenih nekdanjemu premieru Silviu Berlusconiju.

So si pa Italijani skoraj edini, da je Berlusconijeve politične kariere zdaj nepreklicno konec oziroma da bo ta konec nastopil prav kmalu. Tako namreč meni tri četrtine vprašanih, še piše AFP.