"Upam, da je to začetek svobode, transparentnosti in spoštovanja zakonov v tej državi,“ je ob aretaciji Saifa al Islama dejal začasni premier Abdurrahim El Keib. V imenu velikega naroda bi rad pomiril strahove vseh in sporočil, da bomo Saifu in vsem, ki so bili z njim, zagotovili pravično sojenje. Pravice jim pripadajo po zakonu. To so iste pravice, ki jih naš narod ni poznal zadnjih 42 let."

Več o aretaciji: Na jugu Libije končno aretirali Gadafijevega sina Saifa al Islama

Mednarodno sodišče za vojne zločine (ICC) je zaporni nalog za Saifa izdalo 27. junija istočasno kot za njegovega očeta in nekdanjega vodjo Gadafijeve obveščevalne službe Abdulaha al Senusija. Krivi naj bi bili zločinov proti človečnosti med nasilnim zatrtjem protivladnih protestov v Libiji oziroma za "obsežne in sistematične napade" na libijske civiliste. Tožilec ICC Luis Moreno Ocampo je novico o prijetju Saifa al Islama zaenkrat pozdravil rekoč, da je poglavitno, da so ga aretirali, da je na varnem in da mu bodo sodili.

Tožilci ICC pa niso edini, ki želijo sojenje, tudi nova oblast v Libiji je namreč namignila, da bodo sina ubitega libijskega diktatorja postavili pred sodišče. Iz sveta, med drugim s strani EU in zveze Nato, so že prišli pozivi libijskim oblastem, da morajo zagotoviti pošteno sojenje in humano ravnanje v skladu z mednarodnimi standardi. Res je sicer, da smejo nacionalne države same soditi obtoženim vojnih zločinov, vendar je potrebno zagotoviti, da bodo Saifu al Islamu sodili pravično in za iste zločine, kot bi mu sodil ICC, je še ob tem dejal Moreno Ocampo.

Libija naj bi danes dobila začasno vlado

Libijski nacionalni prehodni svet bo danes predvidoma objavil sestavo nove libijske vlade pod vodstvom začasnega premiera Abdela Rahima al Kiba. Premier je napovedal, da bodo vlado sestavljali tehnokrati, vendar bo spričo pritiskov različnih libijskih plemen in oboroženih skupin težko držal svojo obljubo.

Svoje mesto v začasni vladi so zahtevali tudi nekdanji uporniški borci. Nekdanji džihadist Abdelhaim Belhadž, ki vodi vojaški svet v Tripolisu, je tako pred dnevi sporočil, da je bil dosežen dogovor z nacionalnim prehodnim svetom o položajih za predstavnike upornikov v začasni vladi. Belhadž sicer velja za glavnega kandidata za položaj obrambnega ministra.

Nacionalni prehodni svet je al Kiba, univerzitetnega profesorja iz Tripolisa, za začasnega premiera izvolil 31. oktobra. Na položaju je nasledil Mahmuda Džibrila, ki je držal svojo obljubo, da bo odstopil, ko "bo Libija osvobojena". To se je namreč zgodilo 20. oktobra, ko so uporniki zavzeli mesto Sirta in ubili libijskega samodržca Moamerja Gadafija.

Al Kib in njegova začasna vlada kot tudi prehodni svet bodo sicer čez osem mesecev pooblastila za vodenje države predali izvoljeni skupščini, ki bo oblikovala novo libijsko ustavo.