Al Asad je za britanski časnik dejal, da se je pripravljen boriti do konca in tudi umreti, če se bo treba soočiti s tujimi silami, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zatrdil je, da obžaluje "vsako kapljo krvi, ki je bila prelita v državi", vendar pa se mora režim po njegovih besedah zoperstaviti oboroženim skupinam in zagotoviti spoštovanje zakonov.

Arabsko ligo je obtožil, da si prizadeva najti povod za mednarodno posredovanje proti Siriji, ki bi po al Asadovih besedah "povzročilo potres v regiji".

Damask sicer ni odgovoril na sredin ultimat Arabske lige, ki je Siriji, če ne bo končala nasilja nad civilisti, zagrozila z ekonomskimi sankcijami.

Nasilje v Siriji se je nadaljevalo tudi v soboto, ko naj bi umrlo najmanj 17 ljudi, od tega enajst civilistov.

Sirska opozicija pa je davi sporočila, da so uporniki v Damasku z granatami napadli poslopje vladajoče stranke Bat.

Uradne potrditve napada po poročanju ameriške tiskovne agencije AP še ni, če pa se je res zgodil, je bil to prvi večji napad na kakšno od vladnih poslopij v doslej razmeroma mirnem središču sirske prestolnice.

Arabska liga zavrnila zahteve Damaska

Arabska liga je danes zavrnila sirske zahteve glede sprememb načrta, ki predvideva napotitev 500 mednarodnih opazovalcev v državo. Ugoditev sirskim zahtevam, ki jih je ligi v četrtek predložil sirski zunanji minister Valid Mualem, bi po mnenju Arabske lige načrt oropala smisla, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sprejetje sprememb, ki jih predlaga Damask, bi "radikalno spremenilo naravo misije, namen katere je nadzorovati izvajanje arabskega načrta za rešitev krize v Siriji in zaščito sirskih civilistov", je v izjavi za javnost sporočil generalni sekretar lige Nabil al Arabi.

Reševanje krize v Siriji, kot ga vidi Arabska liga, namreč pomeni zaustavitev nasilja in povečevanja števila žrtev ter upoštevanje teženj sirskega ljudstva po spremembah in po političnih ter gospodarskih reformah, je še sporočil al Arabi.

Spremembe, ki jih zahteva Sirija, se sicer nanašajo na načrt Arabske lige, da v Sirijo napoti 500 mednarodnih opazovalcev, članov organizacij za zaščito človekovih pravic, predstavnikov medijev in opazovalcev iz vrst oboroženih sil. Misija bi morala zagotavljati varnost civilnega prebivalstva na območjih, kjer potekajo najhujši protesti proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu.

Načrt je sicer del ultimata, ki ga je liga na Damask naslovila v sredo in ki se je iztekel v soboto opolnoči po krajevnem času. Ultimat predvideva takojšnjo zaustavitev nasilnega zatiranja protirežimskih protestov v Siriji in sprejetje načrta lige za napotitev misije opazovalcev v državo. V nasprotnem primeru Siriji, katere članstvo je liga nedavno zamrznila, grozijo dodatne gospodarske sankcije.

Ultimat je liga na al Asada naslovila, potem ko nasilje njegovih sil nad protirežimskimi protestniki ni prenehalo, četudi je 2. novembra sprejel načrt Arabske lige za reševanje krize v Siriji. Ta je predvideval zaustavitev nasilja in dovoljenje za vstop državo arabskim in mednarodnim medijem ter organizacijam, povezanim z ligo.