Libijske oblasti morajo sedaj zagotoviti pravično sojenje Seifu al Islamu, v skladu s predvidenimi postopki in ob polnem sodelovanju z ICC, je v izjavi za javnost menila Ashtonova. Današnjo aretacijo je ocenila kot zelo pomemben razvoj dogodkov, saj je Seif al Islam v režimu svojega očeta igral zelo pomembno vlogo, ICC pa je zanj zaradi zločinov proti človečnosti izdal zaporni nalog.

Tudi v zvezi Nato so izrazili upanje, da bodo libijske oblasti skupaj z ICC zagotovile pravično sojenje Seifu al Islamu, ki je nekoč veljal za najverjetnejšega naslednika Moamerja Gadafija. Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozorila tiskovna predstavnica Nata v Bruslju Oana Lungescu, je to nujno, da bo lahko nova Libija zgrajena na vladavini prava in spoštovanju človekovih pravic.

K zagotovitvi pravičnega sojenja in "humanega ravnanja" s Seifom al Islamom so Tripoli poleg tega pozvali v ZDA in Veliki Britaniji. Kot so poudarili na ameriškem State Departmentu, so vse strani v Libiji vedno pozivali, naj vse priprte predajo v nadzor nacionalnega prehodnega sveta, ta pa naj zagotovi, da bodo z njimi ravnali v skladu z mednarodnimi standardi. Sojenje v skladu z mednarodnimi standardi je od Libije zahteval tudi britanski premier David Cameron.

Amnesty International je medtem od libijskega vodstva zahtevalo zagotovitev varnosti Seifu al Islamu ter njegovo izročitev ICC, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot so opozorili, mora biti deležen sojenja pred pravičnim sodiščem, kjer mu ne bo grozila smrtna kazen. Ob tem so spomnili na še vedno nerazjasnjene okoliščine, v katerih sta bila ubita Moamer Gadafi in njegov sin Mutasim.

Tiskovni predstavnik ICC Fadi al Andulah je za AFP sicer izjavil, da je Libija obvezana Seifa al Islama izročiti ICC, a obenem ni izključil možnosti, da bi mu vendarle sodili v domovini. Kot je namreč dodal, lahko libijske oblasti - če verjamejo, da je sojenje na nacionalni ravni boljša rešitev - zaprosijo, da se ta primer na osnovi načela komplementarnosti ne preda ICC.

Luis Moreno Ocampo prihodnji teden v Libijo

Glavni tožilec ICC Luis Moreno Ocampo je medtem napovedal, da bo prihodnji teden odpotoval v Libijo, kjer se bo s tamkajšnjimi prehodnimi oblastmi pogovoril glede aretacije 39-letnega Seifa al Islama in nadaljnjih postopkov. Tudi on je ocenil, da smejo nacionalne države same soditi obtoženim vojnih zločinov, vendar pa je potrebno zagotoviti, da bodo Seifu al Islamu sodili pravično in za iste zločine, kot bi mu sodil ICC.

Po pozivih mednarodne skupnosti se je oglasil novi začasni libijski premier Abdel Rahim al Kib, ki je zatrdil, da bodo Gadafijevemu sinu zagotovili pošteno sojenje, ki bo v skladu z mednarodnim pravom in normami. Današnji dan je sicer označil kot "zgodovinski" ter izrazil upanje, da današnja aretacija Libiji prinaša nov začetek.

Mohamed al Alaguj, ki v libijskem nacionalnem prehodnem svetu zaseda položaj pravosodnega ministra, je pred tem za arabsko televizijo Al Džazira izjavil, da bodo Gadafijevemu sinu sodili v Libiji, glede česar pa se bodo morali uskladiti še z ICC. "Ne moti nas, da bi bili pri procesu navzoči mednarodni opazovalci," je dejal al Alaguj.

Zaporni nalog za Seifa al Islama je ICC izdal 27. junija, istočasno kot za njegovega očeta in nekdanjega vodjo Gadafijeve obveščevalne službe Abdulaha al Senusija. Krivi naj bi bili zločinov proti človečnosti med nasilnim zatrtjem protivladnih protestov v Libiji oziroma za "obsežne in sistematične napade" na libijske civiliste. To je bilo prvič, da je ICC izdal zaporne naloge še v času trajajočega konflikta, ki se je v Libiji začel februarja, končal pa z zavzetjem Sirte in smrtjo Gadafija konec oktobra.