Potencial za zeleno rast so poudarili v poročilu organizacije CCICED, ki razkriva neobičajno okoljsko situacijo na Kitajskem. Država ja po eni strani največji investitor v zelene tehnologijo, po drugi strani pa se lahko "pohvali“ z največjim obsegom onesnaženosti. Pri sestavi poročila je sodelovalo 200 domačih in tujih strokovnjakov ter vodilnih v Združenih narodih (ZN) in ostalih največjih organizacijah sveta.

Kitajski so priporočili za 71 milijard evrov investicij v ukrepe za prihranek porabe energije, s čimer bi varovali okolje in umazano industrijo nadomestili z visokotehnološkimi podjetji. Z ukrepi bi ustvarili 10,6 milijona služb, povišali BDP in zabeležili ogromen prihranek. Ti podatki pa bi prekrili podatke o ukinitvi 950.000 delovnih mest, kolikor jih je v umazani industriji.

Poročilo v določenih delih ni izkazovalo pretiranega optimizma. Za naslednjih deset let so namreč napovedali naraščujoče količine strupenih odpadkov, ekološkega poslabšanje in pomanjkanj pitne vode. Achim Steiner, vodja programa za okolje pri ZN, je pohvalil ogromne kitajske investicije v obnovljivo energijo, a hkrati opozoril, da se Kitajci soočajo z nemalo zdravstvenimi težavami zaradi tridesetletne "umazane“ rasti. "Ceno plačujejo s prezgodnjimi smrtmi, dihalnimi težavami ...“ je pojasnil Steiner.

Poročilo je nastajalo tri leta, v njem pa so ugotovili, da je za večino okoljskih težav kriva želja po rasti BDP, še posebej na lokalni ravni, kjer implementacija okoljskih ciljev ni uspela. "Slepo stremenje po gospodarski rasti je postala ogromna ovira za kitajsko zeleno rast,“ je zapisano v poročilu. V njem je tudi nekaj predlogov za rešitev, vključno z uvedbo davka na izpuste CO2 in novih mehanizmov zaračunavanja, ki bi spodbujali k bolj učinkoviti omejenih resursov, na primer vode.