Tretji ključni položaj v državi, položaj predsednika novoizvoljene ustavodajne skupščine, naj bi zasedel Mustapha Ben Jaafar iz stranke Ettakatol.

Da je dogovor dosežen, so v petek zvečer potrdili predstavniki več tunizijskih strank, a uradno ga bo morala potrditi še nova skupščina, ki se bo prvič sestala v torek, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot dodaja, se pogajanja o razdelitvi ministrstev v novi vladi še nadaljujejo in naj bi bila zaključena do ponedeljka.

Na oktobrskih prvih svobodnih volitvah v Tuniziji je Ennahda osvojila 41 odstotkov glasov. Na drugo mesto se je s precejšnjim zaostankom skoraj 30 odstotnih točk uvrstil levi Kongres za republiko, tretje mesto pa je zasedla socialdemokratska stranka Ettakatol.

Novoustanovljena skupščina bo zadolžena za pripravo nove ustave ter imenovanje začasne vlade in predsednika do parlamentarnih volitev.

Ennahda je bila v času režima dolgoletnega tunizijskega predsednika Zina el Abidina Ben Alija prepovedana in je bila kot politična stranka registrirana šele marca. Kot zagotavlja, ne namerava vpeljati islamskega prava in je zavezana enakosti spolov.

Jebali, inženir po izobrazbi in novinar po poklicu, je eden od soustanoviteljev Ennahde in je bil odločen nasprotnik strmoglavljenega Ben Alija. Zaradi svoje opozicijske politične drže in aktivizma je 63-letni Jebali v času Ben Alijeve vladavine 16 let prebil v zaporu, od tega kar 10 let v samici.