Aretacijo Saifa al Islama sta med drugim potrdila Mohamed al Alaguj, ki v libijskem nacionalnem prehodnem svetu zaseda položaj pravosodnega ministra, ter Bašir al Tlajeb, poveljnik brigad v Zintanu, kamor so po aretaciji prepeljali Saifa al Islama.

Dobili so ga na poti v Niger

Libijska televizija je kasneje tudi pokazala fotografijo aretiranega Seifa al Islama, na kateri ta leži na kavču in je pokrit z odejo, videti pa je njegovo desno roko, na kateri so trije prsti poviti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da ima Seif al Islam ranjeno desno roko, so povedali tudi tisti, ki so ga - oblečenega v značilno tuareško opravo ter z dolgo brado in očali - videli, ko so ga po aretaciji pripeljali v mesto Zintan. Ob pristanku letala, s katerim so ga pripeljali, naj bi ga razjarjena množica sicer skušala napasti, a ji to ni uspelo.

Al Alaguj je medtem za arabsko televizijo Al Džazira izjavil, da bodo Gadafijevemu sinu sodili v Libiji, glede česar pa se bodo morali uskladiti še z ICC. "Ne moti nas, da bi bili pri procesu navzoči mednarodni opazovalci," je dejal al Alaguj.

Tožilec ICC Luis Moreno Ocampo je novico o prijetju Seifa al Islama zaenkrat pozdravil rekoč, da je poglavitno, da so ga aretirali, da je na varnem in da mu bodo sodili. Obenem je napovedal, da bo prihodnji teden odpotoval v Libijo, kjer se bo z nacionalnim prehodnim svetom pogovarjal o sojenju Gadafijevemu sinu.

Res je sicer, da smejo nacionalne države same soditi obtoženim vojnih zločinov, vendar je potrebno zagotoviti, da bodo Seifu al Islamu sodili pravično in za iste zločine, kot bi mu sodil ICC, je še poudaril Moreno Ocampo.

Zaporni nalog za Seifa al Islama je ICC izdal 27. junija, istočasno kot za njegovega očeta in nekdanjega vodjo Gadafijeve obveščevalne službe Abdulaha al Senusija. Krivi naj bi bili zločinov proti človečnosti med nasilnim zatrtjem protivladnih protestov v Libiji oziroma za "obsežne in sistematične napade" na libijske civiliste.

Priljubljen tudi na Zahodu

To je bilo prvič, da je ICC izdal zaporne naloge še v času trajajočega konflikta, ki se je v Libiji začel februarja, končal pa z zavzetjem Sirte in smrtjo Gadafija konec oktobra. Po nekaterih informacijah naj bi po Gadafijevi smrti tako Seif al Islam kot al Senusi pobegnila v Niger, slednji pa naj bi od tam pobegnil v Mali.

39-letni Seif al Islam je drugi najstarejši Gadafijeve sin. Pred začetkom protirežimskih protestov v Libiji februarja je dolgo veljal za očetovega najverjetnejšega naslednika, zaradi naprednih nazorov pa je bil za razliko od drugih Gadafijevih otrok priljubljen tudi na Zahodu.

Zaradi njegovega svetovljanstva in razgledanosti - v Tripolisu, Londonu in na Dunaju je študiral arhitekturo in ekonomijo, prijateljeval pa je s številnimi zahodnimi intelektualci - so številni upali, da bo državo moderniziral in demokratiziral. A po začetku uporov proti Gadafiju je odločno stopil v bran svojemu očetu in sodeloval pri nasilnem zatiranju protestov.

Nekdanji libijski uporniki Gadafijevim otrokom sicer niso prizanesli. V spopadih so bili ubiti trije mlajši bratje Seifa al Islama - Hamis, Mutasim in Seif al Arab. Živa sta še njegov brat Hanibal in sestra Ajša, ki sta se z materjo, Gadafijevo ženo Safijo, in polbratom, Gadafijevim najstarejšim sinom Mohamedom, zatekla v Alžirijo.