Nov spodrsljaj si je Cain po poročanju tujih tiskovnih agencij privoščil na novinarski konferenci v Orlandu na Floridi. Ko je skušal dokazati, da je kljub ponedeljkovemu spodrsljaju v resnici dobro seznanjen z dogajanjem v mednarodni politiki, je namreč novim libijskim oblastem pripisal povezave s talibani, o čemer pa ne obstajajo prav nobeni dokazi.

Libijo verjetno zamešal z Afganistanom

Libijo je Cain najverjetneje zamenjal za Afganistan, v katerem so Američani po terorističnih napadih v New Yorku 11. septembra 2001 začeli vojaško posredovanje in strmoglavili tamkajšnji talibanski režim. Talibanski uporniki so v Afganistanu še vedno prisotni, vendar pa ni dokazov, da bi bili kakorkoli povezani z novimi libijskimi oblastmi.

"Ali se strinjam s podpiranjem opozicije? Ali se strinjam s stališčem, da mora (strmoglavljeni libijski voditelj Moamer) Gadafi oditi? Ali se strinjam s tem, da imajo zdaj državo, kjer bodo talibani in Al Kaida postali del vlade? (...) O čem me je spraševal? Želel sem, da svoje vprašanje zastavi natančneje, on pa tega ni storil," je skušal Cain v petek pojasniti svojo zmedenost ob nedavnem vprašanju novinarja časnika Milwaukee Journal Sentinel.

Nepoznavanje dogajanja in obtožbe spolnega nadlegovanja

Novinar ga je namreč v ponedeljek vprašal, ali se strinja s politiko sedanje ameriške administracije glede krize v Libiji, Cain pa se je po daljši pavzi opravičil in dejal, da mora začeti znova in urediti misli, ki mu rojijo po glavi. Nato je sicer povedal nekaj stavkov, a njegovi poskusi izvleči se iz neprijetnega položaja so bili vse prej kot uspešni.

Petminutni posnetek njegovega pogovora za Milwaukee Journal Sentinel je hitro zakrožil po spletu, njegova nesposobnost odgovoriti na eno od osnovnih vprašanj s področja aktualnega dogajanja v svetovni politiki pa je osupnila veliko ljudi in medijskih analitikov.

Cainu sicer v boju za osvojitev republikanske predsedniške nominacije ne kaže najbolje, piše ameriška tiskovna agencija AP. Poleg očitnega nepoznavanja mednarodne politike se mora namreč zagovarjati tudi zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja, česar ga obtožuje več žensk.