Konzervativna država ima zelo stroge zakone, ki med drugim določajo, da se ženske v javnosti lahko pojavijo le, če so zakrite od glave do pet, grozi pa, da jih bo še zaostrila. Oblast v državi je namreč prepričana, da lahko ženske v državi prisili k prikrivanju svojih oči v javnosti, navaja Daily Mail.

Predstavnik za stike z javnostjo Odbora Saudove Arabije za spodbujanje kreposti in preprečevanje nemoralnosti šejk Mitlab al Nabet je dejal, da so predlog zakona že predali v obravnavo.

Glavna naloga odbora je skrb za uveljavljanje zakonom islamskega prava in preprečevanje ter kaznovanje kršitev le tega. Odbor zaposluje 3.500 članov t. i. verske policije, ki je bila v preteklosti že večkrat obtožena zlorabe človekovih pravic.

Leta 2015 naj bi ženske dobile volilno pravico

Leta 2002 je na primer odbor prepovedal izstop študentk iz goreče stavbe, ker niso nosile burk, poroča portal. Pripadnice nežnejšega spola v Saudovi Arabiji so sicer, če se v javnosti ne pojavijo v burki in z zakritimi lasmi, lahko za to kaznovane z bičanjem ali javnim linčem.

Ženskam je prav tako prepovedano potovati brez privolitve njihovega moškega varuha, prav tako pa je nesprejemljivo, če ženska vozi avtomobil.

Septembra je saudski kralj na ves glas razglašal, da bodo ženske prvič dobile volilno pravico na lokalnih volitvah leta 2015. Številni konzervativni člani saudske družbe so prepričani, da bo to velika napaka.