Vlada predsednika Mahmuda Ahmadinedžada je podpisala dodatek k zakonu, ki čajne hiše ne uvršča več na seznam prostorov, kjer se ne sme kaditi, poročajo iranski časniki, ki jih povzema Guardian.

Odločitev je prišla le dva tedna po tem, ko je iransko administrativno sodišče, sodno telo, ki je neodvisno od vlade, prepovedalo kajenje tobaka in vseh tobačnih izdelkov, v restavracijah in čajnih hišah. Irancem je bilo do sedaj dovoljeno kajenje samo točno določenih tobačnih izdelkov, ki naj bi bili manj nevarni za zdravje.

Odkar je leta 2005 Ahmadinedžad prevzel oblast, je bil režim uporabe vodnih pip v čajnicah neprestano spreminjan, od dovoljenega do prepovedanega in sedaj spet nazaj.

Novo dovoljenje, ki kot poroča Guardian, očitno velja le za moške, je že naletelo na kritiko. Etemaad, reformistični časnik, je citiral Huseialija Šahriarija, predsednika parlamentarnega komiteja za zdravje, ki je dejal, da je ta vladna odločitev protizakonita.

Hiter umik prepovedi po le dveh tednih prikazuje, poroča Guardian, kako močan in zaostren je res volilni boj med predsednikom in konzervativnimi kandidati. Parlamentarne volite Iran pričakuje marca prihodnje leto, predsedniške pa leta 2013.