Kamere bodo tako beležile napačno parkiranje avtomobilov in vožnjo skozi rdečo luč, nasilje, risanje grafitov, vlome in ostale oblike vandalizma in naj bi bile v veliko pomoč policiji, so sporočili iz mestne uprave. Obenem bodo kamere beležile tudi ostalo dogajanje na ulicah.

"Naše fiksne kamere in računalniki bodo lahko sami ugotovili, ali gre za prekršek, premične kamere pa bodo med drugim lahko razločno posnele registrske tablice avtomobilov tudi na razdalji do 100 metrov," so pojasnili v podjetju King ITC, ki je mestu prodalo opremo.

Decembra bodo odprli tudi poseben center, v katerem bodo spremljali celoten sistem nadzora. Načrtujejo, da bodo varnostne kamere namestili na 75 lokacij.

"Vseh krajev, na katerim bomo namestili kamere, še nismo točno določili, v prvem valu pa bomo zagotovo pokrili Jelačićev in Kvaternikov trg," je za današnji Jutarnji list dejal vodja zagrebških redarjev Mate Kraljević.

Napovedal je, da bodo šli korak za korakom, saj so projekt namestitve videonadzora sprejeli pred dvema letoma in pol, ko so tudi kupili kamere. V mestni upravi so potrdili, da so za kamere plačali pet milijonov kun (671.000 evrov), za namestitev pa bodo porabili dodatnih 11 milijonov kun (1,5 milijona evrov).

Zagreb se bo tako pridružil številnim mestom po svetu, v katerih so namestili varnostne kamere in posledično zabeležili znižanje ravni pouličnega kriminala. Zagrebška policija je v sredo sporočila, da se je število kaznivih dejanj v hrvaški prestolnici letos v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za devet odstotkov.