V Braziliji prebiva okoli 191 milijonov ljudi. Od teh se je na popisu prebivalstva lansko leto 91 milijonov oseb izreklo za belce, 82 milijonov jih meni, da so pripadniki mešane rase, 15 milijonov ljudi pa se je izreklo za temnopolte.

Popis prebivalstva, ki ga je izvedel Brazilski inštitut za geografijo in statistiko je pokazal, da je delež belcev padel na 47,7 odstotkov. Še leta 2000 se je za belca označilo 53,7 odstotka državljanov. Prvič, odkar v Braziliji izvajajo popise prebivalstva, se je zgodilo, da je delež belcev v državi manjši od 50 odstotkov. Delež oseb, ki so se identificirale kot pripadnika črne rase, je iz slabih 6 odstotkov zrasel na skoraj 8 odstotkov, pripadnikov mešane rase pa naj bi bilo 43 odstotkov – slabih 5 odstotkov več kot pred desetimi leti.

Največja manjšina v Braziliji so Azijci, sledijo pa jim domorodna ljudstva, ki naj bi združevala 817.000 ljudi.

Revščina je v Braziliji velik problem (Foto: Daylife).

Politika zmanjševanja revščine sicer uspešna, a se razkol med bogatimi in revnimi vseeno povečuje

Popis prebivalstva je razkril tudi uspešno politiko zmanjševanja revščine in izobraževanja državljanov. Delež nepismenih odraslih je iz skoraj 14 odstotkov padel na nekaj manj kot 10 odstotkov, šole ne obiskuje zgolj 3 odstotke šoloobveznih otrok, po celi državi pa se je povečal tudi dostop državljanov do pitne vode, elektrike in urejenih sanitarij, še navaja BBC.

Popis pa je razkril tudi vedno večji prepad med bogatimi in revnimi ter med mestnim in vaškim življenjem. Več kot polovica Brazilcev naj bi na mesec zaslužila manjši znesek od minimalne plače in v povprečju naj bi belci in Azijci zaslužili kar trikrat toliko kot pripadniki ostalih ras.

Brazilija je sicer ena izmed etnično najbolj pisanih držav na svetu, mnogi pa njen politični sistem označujejo kot "rasno demokracijo“, saj je odstotek rasizma relativno nizek v primerjavi z državami po svetu.