Obama je v sredo, prvi dan obiska v Avstraliji, napovedal, da bodo ZDA povečale število svojih vojakov na ozemlju te države, najprej za 250, kasneje pa na 2500.

Ameriški predsednik je danes poudaril, da je varčevanje nujno, potem ko je ameriški javni dolg v sredo prvič presegel 15.000 milijard dolarjev, vendar navzočnost na azijsko-pacifiškem območju za ZDA ostaja prioriteta.

"Naj bom jasen. ZDA urejajo javne finance in zmanjšujejo izdatke. A to območje mora vedeti: medtem ko končujemo sedanje vojne, sem svoji ekipi za nacionalno varnost dal navodilo, da mora navzočnost v misijah v Aziji in na tihomorskem območju ostati prioriteta," je dejal Obama.

V govoru se je Obama dotaknil tudi občutljivih odnosov s Kitajsko ter se zavzel za odprto razpravo o spornih vprašanjih, kot so človekove pravice, ob hkratnem sodelovanju s Pekingom.

"Mirna in razvita Kitajska je v našem interesu, na Kitajsko gledamo kot na partnerja za zmanjšanje napetosti na Korejskem polotoku in za preprečevanje širjenja jedrskega orožja," je dejal ameriški predsednik.

Obama je danes v okviru obiska v Avstraliji obiskal še mesto Darwin, kjer si bo ogledal spomenik v spomin na 89 umrlih ameriških vojakov med drugo svetovno vojno ter se sestal z ameriškimi in avstralskimi vojaki. Popoldne po lokalnem času bo iz Avstralije odpotoval na indonezijski Bali, kjer se bo udeležil vrha Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean).